Sećanje na stradale kod Smolenska

Izvor: NaDlanu.com, 10.Apr.2012, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na stradale kod Smolenska

U znaku dubokih, nepremostivih podela, vlada i opozicija, svako za sebe, širom Poljske i u Smolensku na zapadu Rusije, u utorak na 2. godišnjicu, odaje poštu žrtvama tragične avionske nesreće u Smolensku.

U nesreći koju nije preživeo niko od 96 putnika i članova posade poginuo je 10. aprila 2010. godine predsednik Poljske Leh Kačinjski, prva dama Marija Kačinjska i dobar deo poljske državne i vojne elite.Brat blizanac poginulog predsednika, lider opozicionih konzervativaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << bivši premijer Jaroslav Kačinjski nije prihvatio učešće u državnim komemorativnim ceremonijama i na misi na kojoj prisustvuje ceo poljski državni vrh na čelu sa predsednikom Bronjislavom Komorovskim.Uoči godišnjice ponovio je tezu da je predsednički avion srušen u atentatu, kako bi se neko rešio predsednika Poljske.Izveštaji i ruske i poljske nezavisne komisije za avijaciju nakon istrage te nesreće zaključili su da se avion srušio zato što je predsednički "tupoljev" pokušavao da sleti po nemogućim uslovima - po gustoj magli i na izuzetno loše opremljen stari vojni aerodrom u Smolensku.Drugu godišnjicu obeležavaju zajedno Poljaci i Rusi u Smolensku, gde je na čelu državne delegacije i sa delom porodica žrtava stigao poljski ministar kulture Bogdan Zdrojevski."Tužan je to susret, rane su još uvek sveže. Vidi se da se kod mnogih porodica nisu zacelile", kazao je Zdrojevski koji će simbolično označiti mesto na kome će Poljska i Rusija žrtvama te nesreće podići u Smolensku spomenik.VARŠAVA, 10. aprila 2012. (Beta)

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.