Izvor: B92, 07.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sečanje na Politkovsku

Moskva -- Porodica, prijatelji i kolege ruske novinarke Ane Politkovske održali protest u Moskvi u znak obeležavanja godišnjice njenog ubistva.

Uz stroge mere obezbeđenja, opozicioni političar Mihail Kasjanov rekao je danas na skupu, kojem je prisustvovalo nekoliko stotina građana, da je Politkovska izgubila život braneći dostojanstvo svih građana Rusije, prenosi Bi-Bi-Si. Ana Politkovska, poznata kao kritičar predsednika Vladimira Putina, ubijena je u svom stanu u Moskvi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Njeno ubistvo je izazvalo međunarodnu osudu i optužbe na račun predsednika Putina, kao političara koji ne garantuje pravo na slobodu govora.

Godinu dana kasnije, uprkos pozivima na pravdu, ovaj slučaj je i dalje nerazrešen.

Ruski tužioci su rekli da je uzrok ubistva Politkovske najverovatnije u vezi sa njenim kritičkim izveštavanjem o ratu u Čečeniji, i zločinima koje su ruski vojnici tamo počinili.

Deset osoba je uhapšeno u avgustu, među kojima su i članovi ruskih snaga bezbednosti.

Dve osobe su u međuvremenu oslobođene, a glavni istražitelj smenjen s dužnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.