Izvor: B92, 16.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savezništvo šiita i Kurda

Bagdad -- Premijer i predsednik Iraka Nuri al Maliki i Džalal Talabani najavili savezništvo umerenih šiita i Kurda.

Al Maliki je rekao da je sporazum prvi stepenik ka deblokadi političkog procesa koji je u zastoju praktično od formiranja njegove šiitima predvođene vlade, u maju prošle godine.

Objava sporazuma, do kog je došlo posle tri dana intezivnih pregovora u Bagdadu, praćeno je razočaranjem jer u njemu ne učestvuju potpredsednik, sunit Tarik al Hašemi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i njegova umerena Iračka islamska partija.

Talabanija i Al Malikija podržali su lider severne autonomne kurdske oblasti Masoud Barzani i potpredsednik, šiit Adel Abdul Mahdi.

Njih četvorica su potpisali dokument i rekli da im on obezbeđuje većinu u parlamentu, što će omogućiti usvajanje zakona koje pre svega zahtevaju SAD.

Talabani, poreklom Kurd, rekao je da je Al Hašemi odbio poziv da se pridruži novom političkom savezništvu, ali da su za njega i njegove pristalice vrata i dalje otvorena i da su u svakom trenutku dobrodošli.

Al Maliki je takođe pozvao sunitski Front sloge, kom pripada i Al Hašemijeva partija, da se vrati u vladu i da premoste jaz nastao odlukom tog bloka da iz kabineta povuku pet ministara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.