Izvor: B92, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savetodavna grupu EU za budućnost

Brisel -- Evropski lideri trebalo bi sledeće nedelje da predstave savetodavnu grupu za budućnost Evrope.

Ona će se, nasuprot željama Francuske, manje baviti granicama EU, a više evropskim ekonomskim modelom i borbom protiv globalnog zagrevanja. Prema dokumentu koji je Portugal u svojstvu predsedavajuće zemlje EU juče predstavio ambasadorima članica Unije, u okviru priprema za samit EU 14. decembra u Briselu, ta "grupa za razmišljanje" baviće se "izazovima sa kojima će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se Evropa suočiti od 2020. do 2030. godine".

Ti izazovi uključuju "jačanje i modernizaciju evropskog modela" ekonomskog razvoja i socijalne odgovornosti, "održivi razvoj", međunarodnu bezbednost, pitanje migracija, borbu protiv globalnog zagrevanja, borbu protiv terorizma i unapređenje dijaloga sa građanima.

U tekstu dokumenta se ne pominju proširenje i pitanje buduće granice, ali bi to moglo biti izmenjeno do početka samita, rekli su evropski diplomatski izvori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.