Savet bezbednosti usvojio rezoluciju protiv jevrejskih naselja

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Dec.2016, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti usvojio rezoluciju protiv jevrejskih naselja

Savet bezbednosti UN usvojio je večeras rezoluciju kojom se zahteva okončanje izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Rezolucija je usvojena sa 14 glasova, bez ijednog glasa protiv. Ambasadorka SAD Samanta Pauer nije uložila veto na taj dokument, već se uzdržala.

To se smatra najvećim ukorom Izraela, bliskog saveznika SAD, u novijoj istoriji, navodi AP.

U rezoluciji se ocenjuje da jevrejska naselja na palestinskoj teritoriji okupiranoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od 1967. godine nisu legalna i u njoj se zahteva da se okončaju "sve izraelske aktivnosti naseljavanja" jer je to od "suštinskog značaja sa spasavanje rešenja o dve države".

SB UN je osudio naseljavanje palestinske teritorije i nastavak izgradnje kao "flagrantno kršenje" međunarodnog prava.

Umesto da iskoriste pravo veta u znak podrške Izraelu, kao što to skoro uvek čine s rezolucijama vezanim za izraelsko-palestinski sukob, SAD su se ovog puta uzdržale.

Glasalo se nakon što je u četvrtak pod pritiskom Izraela i budućeg predsednika SAD Donalda Trampa Egipat povukao taj dokument koji je sponzorisao.

Odluka o glasanju doneta je nakon sastanka predstavnika Novog Zelanda, Malezije, Venecuele i Senegala u sedištu UN u Njujorku, preneli su izraelski mediji. Te četiri zemlje obavestile su Egipat da zadržavaju pravo da traže glasanje ako se ta zemlja ne izjasni da li će ona pozvati da se glasa.

Izaslanik Malazije izjavio je večeras da SB UN mora dokazati da obrazac o dve države, odnosno rešenje decenijskog sukoba stvaranjem nezavisne Palestine uz Izrael nije smo prazan slogan.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu označio je tu rezoluciju anti izraelskom i lošom i za SAD i za Izrael, pozvavši američke predstavnike da ulože veto.

Kada se ispostavilo da SAD to neće učiniti, već da će biti uzdržane, Izrael se obratio za pomoć Trampu koji je najpre apelovao na veto, a potom pozvao egipatskog predsednika Abdela Fataha El-Sisija i glasanje je odloženo.

Tramp je ocenio da se do mira može stići pregovorima, a ne iznuđivanjem institucija UN.

Danas je jedan izraelski zvaničnik optužio predsednika SAD Baraka Obamu za sramotan potez protiv Izraela u UN, kada je saznao da Bela kuća ne namerava da iskoristi pravo veta, prenela je agencija AP.

"To je napuštanje Izraela kojim se prekidaju decenije politike SAD zaštite Izraela u UN i podrivaju izgledi za saradnju sa narednom administracijom u napredovanju ka miru", rekao je anonimni zvaničnik.

Zvaničnici SAD su te optužbe odbacili, rekavši da njihova zemlja nije bila umešana u formulisanje inicijative, niti promovisanje.

SAD smatraju jevrejska naselja preprekom za mir, ali po tradiciji ulažu veto kao stalna članica SB UN da blokiraju rezolucije u kojima se osuđuje Izrael, tvrdeći da se nesporazumi moraju rešiti direktno za pregovaračkim stolom.

U više od 130 naselja na Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu živi oko 600.000 Jevreja. Palestinci nameravaju da na tim teritorijama koje je Izrael osvojio 1967. godine osnuju svoju državu koja če obuhvatiti i pojas Gaze.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

SAD prvi put protiv Izraela

Izvor: Kurir, 24.Dec.2016, 03:43

...Usvojena je sa 14 glasova, bez ijednog protiv, a ambasadorka SAD Samanta Pauer nije uložila veto, već se uzdržala..- To se smatra najvećim ukorom Izraela, bliskog saveznika SAD, u novijoj istoriji - navodi AP..U rezoluciji se ocenjuje da jevrejska naselja na palestinskoj teritoriji okupiranoj...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.