Izvor: Blic, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet UN usvojio rezoluciju protiv klevetanja religija

Savet UN za ljudska prava usvojio je danas, na predlog islamskih država, rezoluciju kojom se zahteva globalna zabrana javnog klevetanja religija, kao odgovor na prošlogodišnje objavljivanje karikatura proroka Muhameda u danskim novinama.

Rezolucija je usvojena sa 24 glasa za, 14 protiv i devet uzdržanih. Kanada, Japan i Južna Koreja pridružile su se evropskim državama u odbacivanju rezolucije, uz obrazloženje da se u tekstu stavlja preveliki akcenat na islam i da se rezolucija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne poziva na osnovna ljudska prava kao što su sloboda govora ili mišljenja. Gana, Zambija, Nigerija, Indija i latinoameričke zemlje bile su uzdržane.

Rezolucija koju je predložila Organizacija islamske konferencije suprotstavlja se "kampanji" protiv muslimana i islama kao religije širom sveta nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, preneo je AP. Rezolucija, kojoj su se suprotstavile evropske i druge nemuslimanske države "izražava veliku zabrinutost zbog pokušaja da se islam identifikuje sa terorizmom, nasiljem i kršenjem ljudskih prava".

U rezoluciji se ne pominje nijedna druga religija, osim islama, a od država se traži da "preduzmu odgovornu aktivnost da bi zabranile rast ksenofobičnih i rasističkih ideja i materijalnu pomoć bilo kojoj religiji i vernicima koji zagovaraju versku mržnju, neprijateljstva ili nasilje".

U Savetu, koji broji 47 država, ima 17 muslimanskih zemalja, koje u saradnji sa Kinom, Rusijom, Kubom i većinom afričkih država mogu gotovo uvek da postignu većinu, dodala je agencija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.