Savet Evrope: Pogoršane slobode medija u Evropi

Izvor: RTS, 12.Feb.2019, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope: Pogoršane slobode medija u Evropi

Okolnosti po slobodu medija značajno su se pogoršale u državama članicama Saveta Evrope, zaključak je izveštaja platforme Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara.
Izveštaj "Demokratija pod rizikom: Pretnje i napadi protiv slobode medija u Evropi" procenjuje situaciju medijske slobode u Evropi na osnovu 140 navoda o veoma ozbiljnim kršenjima medijskih sloboda, koje su ovoj platformi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prijavljenje, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

U izveštaju se navodi da je primećen konstantan rast napada na novinare, a da je dupliran broj pretnji, uključujući i pretnje smrću novinarima.
Zapaženo je da su mnogi počinioci napada na novinare i dalje nekažnjeni, a da u sudskim procesima nema nikakvog napretka.
Dodaje se da su novinari i dalje meta arbitrarnog pritvaranja, dok je primećeno i mnoštvo novih zakonskih inicijativa, koje su narušile slobodu medija.
Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland zahvalio se partnerskim organizacijama na njihovom radu na izveštaju i dodao da je neophodno snažno i konkretno političko delovanje od država članica Saveta Evrope kako bi se zaustavio trend pogoršanja uslova po medijske slobode i bezbednost novinara, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.
"Sloboda izražavanja ključna je za realizaciju svih drugih ljudskih prava i zaslužuje najviše pažnje od država članica. Izveštaj može da posluži kao osnova za dijalog o poboljšanju uslova za slobodu medija", rekao je Jagland.
Platformu Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara osnovao je Savet Evrope 2015. godine uz saradnju sa poznatim nevladinim organizacijama angažovanih na polju slobode medija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izveštaj Saveta Evrope: Okolnosti po slobodu medija značajno su se pogoršale

Izvor: Blic, 12.Feb.2019

Okolnosti po slobodu medija značajno su se pogoršale u državama članicama Saveta Evrope, zaključak je izveštaja platforme Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.