Izvor: Blic, 07.Mar.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope: Nastaviti borbu protiv nasilja nad ženama

Čelnici Saveta Evrope (SE) pozvali su danas, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, evropske države i građane da nastave da se bore protiv nasilja prema ženama, ocenjujući da je to jedno od najčešćih kršenja ljudskih prava.

"Odlučni smo da okončamo ćutanje i ravnodušnost koje tako mnogo žena širom Evrope drži zarobljene u užasu svakodnevnog nasilja, izolacije i očaja", navodi se u saopštenju koje su potpisali predsednik Komiteta ministara SE Jan Kubiš, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Parlamentarne skupštine SE Hoze Marija de Puč, generalni sekretar SE Teri Dejvis i predsednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Halvdan Skard.

Oni su ocenili da je dvogodišnja kampanja koju vodi Savet Evrope doprinela izmeni nekih zakona i pravila, ali da to nije dovoljno.

"Potrebno je obezbediti praktičnu, efikasnu, hitnu i održivu pomoć žrtvama nasilja, gde god da se nalaze i kad god im je to potrebno", ističe se u saopštenju.

Zbog toga oni pozivaju sve članice SE i njihove lokalne i regionalne vlasti da unaprede primenu standarda za borbu protiv nasilja nad ženama koji je Komitet ministara usvojio novembra 2007. kao i mere na koje je u rezolucijama pozvala Parlamentarna skupština 2004. i 2007. godine, a u skladu sa kampanjom "Zaustavite nasilje prema ženbama", koja će trajati do juna ove godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.