Saudijska Arabije se oprašta od nafte

Izvor: Deutsche Welle, 27.Apr.2016, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska Arabije se oprašta od nafte

Nafta nije samo blagoslov, već i prokletstvo. Zbog snažne naftne industrije Saudijske Arabije, ostale privredne grane te zemlje osu stale nerazvijene. Zbog toga ona planira da okonča svoju zavisnost od „crnog zlata“.

Hadž, hodočašće koje obavljaju muslimani iz celog sveta, nije samo stvar duha i religije – to je i veliki biznis. Putničke agencije, avionske kompanije, hoteli, restorani, ali i telekomunikacione kompanije zarađuju milione od vernika koji svake godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << hrle u Meku. Hotelska soba u blizni centralnog svetilišta muslimana, Ćabe, koje se nalazi u Meki, tako je 2012. godine koštalo oko 700 dolara – za noć.

Još skuplji su luksuzni hoteli za one koji i tokom dana hadža ne žele da se odreknu komfora na koji su navikli. Čak i najobičniji suveniri kupljeni u Meki su skupi. Prostirke za molitvu takođe, iako se proizvode u Kini.

Posao s vernicima se za Saudijsku Arabiju isplati. Tokom 2012. prihodi ostvareni tokom hadža napunili su državni budžet Saudijske Arabije sa deset milijardi dolara.

Ta zemlja mogla bi da pruži smeštaj za mnogo veći broj gostiju, nagovestio je u ponedeljak (25.4.) princ Mohamed bin Salman izlažući u javnost detalje plana pod nazivom „Vizija 2030“. Taj plan predviđa aktivnosti za razvoj Saudijske Arabije nakon što se pređe takozvani Peak Oil – dakle nakon trenutka kada se rezerve nafte budu približile kraju, a svet bude okrenuo drugim izvorima energije. Zato i Saudijska Arabija mora da pronađe druge izvore prihoda – na primer kroz razvoj turizma, koji predstavlja samo delić onoga što je planirano reformskim programom vlade u Rijadu.

Veliki planovi: princ Mohamed bin Salman

Zavisnost od nafte

„Mi u Saudijskoj Arabiji postali smo zavisni od nafte“, izjavio je princ Mohamed bin Salman, „a to je opasno i proteklih godina to je sprečilo razvoj brojnih segmenata društva“. Tome treba stati u kraj, kaže Bin Salman i najavljuje: „'Vizija 2030' je putokaz našeg razvoja i naših ekonomskih ciljeva“.

To koliko je za Saudijsku Arabiju važno da se reši zavisnosti od nafte pokazalo se tokom proteklih meseci, otkako je u leto 2014. cena barela nafte sa oko sto dolara pala na samo 35 dolara. Za zemlju koja 80 odsto svojih prihoda ostvaruje prodajom nafte, to je dramatičan razvoj događaja. Državni budžet bio je još 2014. u deficitu.

Magazin „Forbs“ tako piše: „Iako Saudijska Arabija više godina zaredom može da kompenzuje minus u državnoj kasi, bilo posezanjem za izdašnim finansijskim rezervama, bilo uzimanjem kredita, verovatno će u slučaju niskih cena nafte već naredne godine početi sa smanjivanjem državnih izdataka.“

„Vizija 2030“

Dugoročno gledano, vlada je morala da napravi novu strategiju. „Ta zemlja, s obzirom na globalne promene na energetskom tržištu i s obzirom na demografski razvoj, ne može više da se osloni na kreiranje privrednog rasta kroz prodaju nafte i finansiranje javne potrošnje“, ocenjuje revizorska i konsultantska firma „Mekinzi“.

Ukoliko toj zemlji pođe za rukom da se reformiše, onda bi i njena privreda mogla da ostvaruje rast – i to primetan. Bruto unutrašnji proizvod bi, u najpovoljnijem slučaju, mogao da sa sadašnjih 800 milijardi poraste na 1.600 milijardi američkih dolara.

Studenti na univerzitetu Kralj Saud u Rijadu

Okviri za to su postavljeni predstavljenim planom – „Vizijom 2030“. Saudijska Arabija bi već do 2020. godine mogla da postane nezavisna od nafte, izjavio je princ Bin Salman. Da bi se to postiglo potrebno je prodati investitorima mali deo, samo pet odsto, vlasništva nad državnom naftnom kompanijom „Saudi Aramco“. Ta kompanija ima vrednost od dva do dva i po biliona američkih dolara, tvrdi princ. „Čak i da prodamo samo jedan procenat akcija, bila bi to najveća emisija akcija na svetu“, rekao je Bin Salman.

Najveća investicija na svetu

Istovremeno, Saudijska Arabija planira da osnuje investicioni fond u kojem bi se našlo dva biliona dolara. Taj fond bi tako raspolagao sumom koja odgovara vrednosti od deset odsto od ukupnih svetskih investicija.

Paralelno s tim, ta zemlja mora da reformiše strukturu svoje privrede, piše u jednoj studiji Međunarodnog monetarnog fonda. „Saudijska Arabija je od 2008. godine stvorila preko 2,7 miliona novih radnih mesta. Milion radnih mesta su obili građani te države, ali većina tih poslova bilo je u javnom sektoru“, ukazuje MMF. Gledajući na duže staze, mora doći do jačanja privatnog sektora. Međunarodni monetarni fond zato predlaže reforme, prvenstveno u sektoru obrazovanja, tržišta rada, infrastrukture, ali i pružanje podrške malim i srednjim preduzećima.

Važne za buduće tržište rada: žene u Saudijskoj Arabiji

Sve zavisi od spremnosti na reforme

Procene o tome koliko je Saudijska Arabija sposobna za sprovođenje reformi su različite. Ta zemlja nalazi se pred velikim problemima, piše magazin „Ekonomist“. „Jedan od problema jeste slaba spremnost javne uprave i javnih službi da realizuju navedene ambicije. Drugi problem je moć koju u svojim rukama ima razgranata kraljevska porodica, kao i ultraortodoksni sloj religijskih lidera. Oni su spremni da blokiraju ono što je neophodno sprovesti da bi se privukli investitori: reč je o reformama privatnog sektora, povećanju transparentnosti i jačanju pravne države, kao i poboljšanju položaja žena.“

Međunarodni monetarni fond je nešto optimističniji. Saudijska Arabija je do sada relativno dobro sprovela zacrtane reforme, tvrde u toj međunarodnoj instituciji. Ukoliko se na odgovarajući način pristupi novim reformama, onda bi „Vizija 2030“ mogla zaista da postane stvarnost.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.