Sateliti Galileo u pogrešnoj orbiti

Izvor: Radio 021, 24.Avg.2014, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sateliti Galileo u pogrešnoj orbiti

Dva satelita Galileo, koja su u petak raketom Sojuz lansirana iz Francuske Gvajane, nisu ušla u predviđenu orbitu, saopštila je kompanija Arijanspejs.

"Naknadni podaci prikupljeni nakon odvajanja satelita od rakete Sojuz VS09 u okviru Galileja FOC M1 ukazuju na odstupanje između dostignute i planirane orbite", ističe se u saopštenju, u kojem se precizira da je u toku "utvrđivanje uzroka greške".

"Sateliti su ušli u orbitu nižu od predviđene i stručnjaci sada istražuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kako će to uticati na njihov rad", dodaje se u saopštenju Arijanespejsa koji zasad odbija da se izjasni o mogućnosti korekcije putanje satelita.

Raketa Sojuz lansirana je u petak ujutru, a nakon četvoročasovnog leta usledilo je odvajanje satelita Galileo Sat-5 i Galileo Sat-6 kako bi bili plasirani u kružnu orbitu, na visini od 23.522 kilometara.

Ova dva satelita, koja bi trebalo da na jesen postanu operativni, pridružiće se grupi od četiri prethodno lansirana satelita navigacionog sistema koji se uvodi na predlog Evropske komisije.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Sateliti Galileo u pogrešnoj orbiti

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Avg.2014

PARIZ - Dva satelita Galileo, koja su u petak raketom Sojuz lansirana iz Francuske Gvajane, nisu ušla u predviđenu orbitu, saopštila je kompanija Arijanspejs..."Naknadni podaci prikupljeni nakon odvajanja satelita od rakete Sojuz VS09 u okviru Galileja FOC M1 ukazuju na odstupanje između dostignute...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.