Izvor: B92, 17.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak o ptičjem gripu

Peking -- Stručnjaci upozoravaju da je vreme izuzetno važno u borbi protiv ptičjeg gripa, kao i to da novac za borbu što pre stigne.

Stručnjaci za ptičji grip koji su se sastali na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Pekingu upozorili su da je vreme izuzetno važno u borbi protiv ptičjeg gripa od kojeg je od 2003. umrlo 80 ljudi i koji je već stigao do Bliskog istoka i Evrope.

Svetska banka je izrazila nadu da će tim sastankom uspeti da se prikupi 1,2 milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolara za zdravstvene i veterinarske službe u zemljama u razvoju koje su već suočene se virusom, kao i za bolju zaštitu u zemljama koje nisu zahvaćene virusom H5N1.

"S obzirom na širenje virusa... mislimo da postoji veliki rizik od pandemije", rekla je stručnjak za pandemije Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čen.

Evropski komesar za zdravstvo, Markos Kiprianu, kaže da je problem ptičijeg gripa, problem celog sveta. "Mislim da će ova konferencija prouzrokovati više razumevanja i pažnje, i da će naterati države i njihove građane da shvate da ovo nije problem samo nekog posebnog regiona. Ovo je problem koji ugrožava ceo svet, čitavu zajednicu.Nijedan region u svetu se ne može smatrati sigurnim", rekao je Kiprianu .

Glavni veterinar Organizacije UN za hranu i poljoprivredu Džozef Domenek rekao je da je situacija izuzetno ozbiljna i da ukoliko novac za borbu protiv daljeg širenja gripa ne stigne odmah, za par meseci neće više ni biti potreban.

U Indoneziji je juče od ptičjeg gripa umrla trinestogodišnja devojčica, i to je do sada 13 žrtva smrtonosnog virusa u ovoj zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.