Izvor: B92, 04.Feb.2010, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak Obame i Dalaj- lame

Vašington -- Tibetanski duhovni vođa u egzilu dalaj-lama biće u februaru primljen u Beloj kući i sastaće se sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

Portparol Bele kuće Robert Gibs nije saopštio tačan datum posete, kao ni to da li će Obama i dalaj-lama izaći pred fotografe, preneo je AFP. Peking, koji smatra da dalaj-lama želi nezavisnost Tibeta, "oštro se protivi njegovoj poseti SAD", prenosi agencija.

Najava sastanka, premda dugo očekivana, izvesno će pogoršati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već zategnute odnose Pekinga i Vašingtona, ocenjuje agencija AP.

SAD žele pomoć Kine u rešavanju nuklearnog pitanja Irana i Severne Koreje, kao i pomoć u rešavanju ekonomske i klimatske krize.

Kina smatra da lideri drugih zemlja ne bi trebalo da se sastaju s dalaj-lamom, kojeg optužuje za podsticanje separatizma na Tibetu, i brzo je reagovala na najavu iz Bele kuće.

Odnosi su pogoršani pošto je prošle nedelje Vašington najavio prodaju oružja u vrednosti od 6,4 milijardi dolara Tajvanu, koji Kina smatra delom svoje teritorije.

Iz SAD su nedavno stigle optužbe i na račun Kine zbog cenzure interneta, a Obama je juče najavio da će zauzeti oštriji stav prema Kini povodom spora oko vrednosti valuta.

Obamin potparol Robert Gibs je novinarima rekao da će se Obama sastati s dalaj-lamom u februaru, ali nije precizirao kada tačno.

Dalaj-lamin sekretar je rekao da će tibetanski duhovni lider boraviti u Vašingtonu 17. i 18. februara. Predsednik SAD Barak Obama sastaće se ovog meseca u Vašingtonu s tibetanskim duhovnim liderom u izgnanstvu dalaj-lamom, najavio je portparol predsednika SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.