Sastali se Buš i Hu Đintao

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastali se Buš i Hu Đintao

PEKING - Američki predsednik Džordž Buš i njegov kineski kolega Hu Đintao imali su juče u Pekingu zvanične razgovore tokom kojih su razmotrili pitanje privredne saradnje SAD i Kine, Tajvana i nuklearnih programa Severne Koreje i Irana.

Privredna saradnja dve zemlje bila je razmatrana u svetlu velikog privrednog jačanja Kine koja se polako svrstava i među privredne svetske sile.

Tajvan da se pripoji matici

Hu je ukazao da činjenica da je Bušu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovo četvrta poseta Kini u svojstvu američkog predsednika govori o "važnosti koju on pridaje razvoju kinesko-američkih odnosa".

Po pitanju Tajvana, kineski predsednik Hu je ovom prilikom ponovio da se Kina i dalje suprotstavlja nezavisnosti tog ostrva i da ništa ne može da promeni taj stav.

Pozvao je SAD da se "na ispravan način pozabave tim pitanjem da bi podržale miroljubivi način rešavanja tog problema", javile su svetske agencije pozivajući se na izveštaje kineske agencije Sinhue.

Kina smatra da je Tajvan njena otcepljena oblast koja treba da se ponovo pripoji matici, silom ako treba, i protivi se nezavisnosti tog ostrva.

Nastavak komunikacije i koordinacije

Buš je rekao da SAD pozdravljaju najnovija poboljšanja u odnosima Kine i Tajvana, a Hu je ocenio da bi Kina trebalo da nastavi da "ohrabruje miroljubiv razvoj odnosa" između Tajpeja i Pekinga.

Dva predsednika su, takođe, razmenila mišljenja o iranskom i severnokorejskom nuklearnom programu i složila se da sve umešane strane treba da "nastave da komuniciraju i koordiniraju svoje akcije i zajedničke napore da bi se pronašla odgovarajuća rešenja tih pitanja".

Ranije u toku dana Buš je pozvao, posle prisustvovanja misi održanoj u protestantskoj crkvi Kuanđie, na veće verske slobode u Kini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.