Sastali se Barak Obama i Džordž Buš

Izvor: B92, 11.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastali se Barak Obama i Džordž Buš

Vašington, Dablin, Njujork -- Novoizabrani predsednik SAD Barak Obama posetio je Belu kuću prvi put od pobede na izborima i razgovarao sa odlazećim predsednikom Džordžom Bušom.

Nasmejani supružnici Buš pozdravili su novog predsednika i njegovu suprugu Mišel u, kako je britanska novinska agencija Rojters nazvala, veoma simboličnom trenutku u prenosu vlasti s jedne na drugu administraciju u najmoćnijoj državi na svetu.

"Dobro jutro", pozdravila je Lora Buš, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mada je podne već bilo dobrano prošlo po istočnoameričkom vremenu.

Rojters je naveo kako se očekivalo da tokom privatnog sastanka Obama i Buš razgovaraju pre svega o globalnoj finansijskoj krizi, ratovima koje SAD vode u Iraku i Avganistanu i drugim ogromnim izazovima koje će republikanski predsednik ostaviti svom demokratskom nasledniku posle dva utrošena mandata u Beloj kući.

Posle Obamine dvosatne posete Beloj kući, ni on ni Buš nisu ništa izjavili novinarima.

Obama je tokom više do godinu dana duge predizborne kampanje neprestano napadao Buša zbog njegove "propale politike" i čak jednom kazao da će morati da pruži mnoge odgovore posle osam godina provedenih na položaju.

Barak Obama će se sa suprugom i dve kćerke useliti u Belu kuću odmah pošto 20. januara iduće godine bude uveden u dužnost 44. predsednika SAD.

Obama traži pomoć za automobilsku industriju

Barak Obama zatražio je od odlazećeg predsednika Džordža Buša na sastanku u Beloj kući da hitno obezbediti dodatnu pomoć za američku automobilsku industriju, izjavili su savetnici Obame.

Obamini savetnici su naveli da je on na dvočasovnom sastanku s Bušom rekao da je pomoć američkoj automobilskoj industriji, zbog njenog dalekosežnog značaja, potrebna ne samo zbog pomoći ekonomiji SAD, nego i sveta.

Buš je ponovio svoj stav, koji je nedavno izneo, da je otvoren za obezbeđivanje pomoći američkoj automobilskoj industriji.

On je takođe rekao da je njegov glavni prioritet u postizbornom periodu usvajanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Kolumbijom, naveli su izvori upoznati s razgovorom koji su tražili da ostanu anonimni.

Buš i Obama su takođe razgovarali o ratu u Iraku i Avganistanu i finansijskoj krizi.

Portparol Obame Robert Gibs rekao je samo da su novoizabrani i aktuelni predsednik SAD razgovarali o oporavku automobilske industrije i da tema nisu bila samo tri najveća proizvođača.

Portparolka Bele kuće Dejna Perino rekla je da je Buš razgovor opisao kao "konstruktivan, opušten i prijateljski" i da je razgovarano o problemima u SAD i inostranstvu, kao i da se lično založio da će pomoći u prenosu vlasti.

Irac Obama

Jedna pesma koja slavi irske korene novoizabranog američkog predsednika Baraka Obama doživela je neočekivani uspeh na Internet sajtu Jutjub.

Video snimak sa pesmom "Niko nije toliko Irac kao Barak Obama" imao je više od 600.000 posetilaca, pogotovo od Obamine izborne pobede 4. novembra, prenele su agencije.

Pesmu je napisala grupa "Hardy Drew and the Nancy Boys" iz Limerika, u jugozapadnom delu Irske. Autori rimuju prezime Obama sa tipično irskim prezimenom O'Hara.

"O'Liri, O'Rejli, O'Her i O'Hara, niko nije toliko Irac kao Barak Obama, ne verujete mi, znam, ali Barak nije ništa manje Irac nego Kenedi..." pevaju oni.

Grupa je pesmu predstavila na jednom skupu u selu Manigal, u centralnom delu Irske, iz kojeg, navodno, potiče jedan Obamin predak. Fulmut Kirni, predak Obamine majke, emigrirao je iz Manigala u Ameriku 1850. godine, tvrdi lokalni sveštenik.

Oko 34 miliona Amerikanaca poziva se na irske pretke, poput bivših predsednika Ronalda Regana, Džona Kenedija i Bila Klintona.

Ban: Obama da se angažuje na Bliskom istoku

Učesnici u bliskoistočnim mirovnim pregovorima nadaju se da će taj proces biti najviši prioritet novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame, rekao je generalni sekretar UN Ki Mun Ban.

Prošlog vikenda "kvartet" posrednika za Bliski istok - UN, EU, Rusija i SAD - sastao se u Egiptu u nastojanju da se pregovori Izraela i Palestinaca održe u životu.

Sastanku su prisustvovali Ban, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Larov i državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs.

"Očekujemo da se pregovori neometano nastave za vreme predstojećeg perioda tranzicije", rekao je generalni sekretar UN povodom perioda u kojem Obama treba da prezume vlast o akutelnog predsednika SAD Džordža Buša.

"Sve strane očekuju da se dolazeća administracija SAD brzo angažuje kao u stvari od najvišeg prioriteta", rekao je Ban, dodajući da je cilj "kraj sukoba, kraj okupacije, rešenje dve-države".

Generalni sekretar UN je rekao da sve članice kvarteta "žale što sporazum verovatno neće biti postignut do kraja godine", što je bio cilj Bušove administracije postavljen krajem prošle godine na mirovnoj konferenciji u SAD.

Ban je dodao da je važno podržati palestinsku vladu u nastojanju da se donese bezbednost i poboljšaju životni uslovi svih Palestinaca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Barak Obama ušao u Belu kuću

Izvor: 24sata, 11.Nov.2008

Barak Obama, novoizabrani predsednik SAD, stigao je juče u Belu kuću, na svoj prvi sastanak s odlazećim predsednikom Džordžom Bušom. Odmah pošto je stari predsednik čestitao novom na izboru, dok je Lora Buš, prva dama SAD, svojoj naslednici pokazivala 132 sobe novog doma porodice Obama, dvojica...

Nastavak na 24sata...

Prvi sastanak Obame I Buša

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Nov.2008

Novoizabrani američki predsjednik Barak Obama imao je svoj prvi sastanak sa odlazećim predsednikom Džordžom Bušom, što je uobičajena praksa u predaji vlasti u Vašingtonu. Njihov sastanak je povijesna formalnost ali također i pril ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.