Saša Ruseva: Nisam prodala Mariju, želim je nazad!

Izvor: Press, 27.Okt.2013, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saša Ruseva: Nisam prodala Mariju, želim je nazad!

Romkinja iz Bugarske Saša Ruseva (35) je privatnoj televizijskoj stanici TV7, u prvom javnom obraćanju nakon što je analiza DNK potvrdila da je ona majka plavokose devojčice, rekla da nije prodala devojčicu i da je "napravila grešku".

"Dala sam je, napravila sam grešku, ali nisam uzela novac. Želim nazad svoju Mariju! Ja sam joj majka, kako mogu da je ne želim. Ne interesuje me šta drugi kažu. Želim da Marija ponovo bude sa mnom", istakla je Ruseva kroz plač, a prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << agencija AFP.

Ruseva je kazala da je Mariju rodila u Lamiji i da je odgajala sedam meseci.

"Onda sam morala da se vratim u Bugarsku da se brinem o ostaloj deci, pošto se moja najstarija kćerka, koja je to činila, udala", navela je Ruseva.

Ona je dodala da nije mogla da sa sobom povede bebu, jer nije imala potrebna dokumenta.

"Jedna mlada žena došla je kod mene i rekla: ''Ja nemam dece. Daj je meni. Brinuću se o njoj kao što bi i ti. Vrati se u Grčku i vodi je kad budeš mogla''", rekla je Ruseva.

Ruseva je kazala da je potom rodila još dvoje dece i da nije mogla da se vrati, jer nije imala novca.

Sa svojim mentalno obolelim mužem Atanasom (38), Saša ima još devetoro dece, od kojih je petoro svetle puti i kose.

"Nisam kriminalac", naglasila je Ruseva, dodajući da se ne plaši što bi mogla da završi u zatvoru.

Ukoliko bude proglašena krivom za prodaju kćerke, Ruseva bi mogla dobiti zatvorsku kaznu do šest godina.

Da Rusevi nisu prodali Mariju tvrdi i njihova najstarija, takođe plavokosa, kćerka, Katja koja u Gurkovu, gradu u centralnim delovim Bugarske, živi sa suprugom i dvoje dece.

"Brinula sam o osmoro braće i sestara kada su moji roditelji radili u Grčkoj. Kada su se vratili, mama mi je rekla da su tamo ostavili bebu. Ona nije imala novca da plati za njen pasoš", kazala je Katja (20).

Saša Ruseva je sada pod istragom zbog navodne prodaje Marije 2009. godine, koja se trenutno nalazi u atinskoj dobrotvornoj organizaciji "Osmeh deteta".

Porodica Ruseva živi na ulazu u mestašce Nikolajevo u centralnoj Bugarskoj, u straćari punoj smeća, bez vode, u jednoj prostoriji s petoro od svoje desetoro dece.

Rođak Ruseve ispričao je da su ona i njen muž "na crno radili u Grčkoj, na plantažama bibera i maslina. Kada je njihova ćerka rođena, nisu imali potrebna dokumenta da bi je poveli u Bugarsku. To mnogo košta. Zato su je ostavili u drugoj porodici".

Ovaj par je nezaposlen i živi od socijalne pomoći i povremenih poslova.

Plava kosa i svetla put Marije je rezultat gena za albinizam, prisutnog i kod još neke dece para bugarskih Roma koji su njeni roditelji, tvrde lekari.

Profesorka medicinske akademije u Sofiji Draga Tončeva rekla je za AFP da je albinizam posledica retkog genetskog poremećaja koji karakterišu nedostatak pigmentacije kože, očiju i kose.

Prema njenim rečima, albinizam je rezultat genetskih karakteristika koje se sa roditelja prenose na decu. Takve osobe najčešće imaju veoma belu kožu koja je izuzetno osetljiva na sunce, kao i crvenkaste ili bledoplave oči, obrve i trepavice, objasnila je Tončeva.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.