Sarkozi neće menjati politiku prema Balkanu

Izvor: Blic, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi neće menjati politiku prema Balkanu

Nova francuska politika pod palicom predsednika Nikole Sarkozija malo šta će promeniti u svom odnosu prema Balkanu i Srbiji.

Sarkozi, koji je juče svečano preuzeo dužnost od svog prethodnika Žaka Širaka, nastojaće da ceo region uključi u Evropsku uniju, ali će stavovi Francuske po pitanju rešenja budućeg statusa Kosova ostati isti i ta zemlja će nastaviti napore da Rusiju privede kompromisu oko Ahtisarijevog plana, smatraju analitičari.

Jučerašnja svečana ceremonija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << primopredaje vlasti u okviru koje je održana i vojna parada završena je ispaljivanjem 21 počasnog plotuna, čime je i zvanično počela Sarkozijeva era na čelu Francuske.

Gotovo je izvesno da će ministar spoljnih poslova u budućoj vladi Fransoa Filona biti naš stari poznanik Bernar Kušner, bivši administrator UN za Kosovo.

Početak istrage

protiv Širaka?


Bivši premijer Alan Žipe, dugogodišnja desna ruka novog francuskog predsednika, saslušan je kao svedok u istrazi oko korupcije u upravi Pariza od 1977. do 1995. kada je gradonačelnik bio Širak. Žipe je gradonačelnik Bordoa i on se spominje kao mogući ministar u novoj vladi Sarkozija. U okviru ove istrage mogao bi biti saslušan i Širak, prenosi agencija Frans pres.

Kušner je, za razliku od Srbije, popularan u Francuskoj kao osnivač humanitarne organizacije „Lekari bez granica", tokom ratova na prostoru ex YU. Kušner je često boravio u Hrvatskoj i pristalica je ideje o „humanitarnom ratu". On tvrdi da zapadne države imaju ne samo pravo nego i dužnost da koriste vojnu silu kako bi zaustavile genocid i rušile diktatore. Iako levičar, Kušner je jedan od retkih francuskih političara koji je podržao invaziju SAD na Irak. Ranije se bezuspešno kandidovao za šefa UNHCR i Svetske zdravstvene organizacije.

Francuska će poput ostalih zapadnih država tražiti saradnju Rusije po pitanju odnosa prema konačnom statusu Kosova, piše „Figaro". Alen Lamasur, koji bi trebalo da bude novi ministar za Evropu, tvrdi da će, kada je u pitanju budućnost Balkana, Francuska ostati posvećena evropskoj perspektivi koju su ove zemlje dobile:

„Pariz priznaje evropsku perspektivu balkanskim zemljama, ali granice EU moraju da budu granice kontinenta."

Ova izjava odnosi se na Tursku. Nije tajna da je Sarkozi veliki protivnik ulaska Turske u EU. U okviru primopredaje dužnosti Širak je juče Sarkoziju uručio i šifre za lansiranje nuklearnog oružja, koje se po pravilu nalaze u posedu predsednika. Nakon što je položio zakletvu, Sarkozi je najavio promene:

„Stagniranje u ekonomiji nikada nije bilo toliko opasno za Francusku, moramo obnoviti vrednosti kao što su rad i napor. Poštovanje vlasti, javni red i mir biće prioriteti moje administracije."

Sarkozi je još juče otišao u Berlin na sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Sarkozi će sastav nove vlade objaviti danas.

Francuska æe nastaviti da podržava Ahtisarija

Žak Rupnik, politikolog, za „Blic"

Izbor Bernara Kušnera za ministra spoljnih poslova Francuske garantuje da Balkan neæe nestati s mape francuske spoljne politike, ali to znaèi i da æe Francuska nastaviti da podržava Ahtisarijev plan za Kosovo i Metohiju - kaže u razgovoru za „Blic" Žak Rupnik, profesor Fakulteta politièkih nauka u Parizu i direktor sektora za istraživanja u centru CERI.

- Ako se dolaskom Kušnera pooštri stav Francuske prema Kosovu, onda se Srbiji mora dati nešto za uzvrat. Svestan sam da Kušner nije bio popularan ovde, ali je govorio istinu jer se to oèekuje od prijatelja. On mora da bude pošten, da saèuva svoj kredibilitet i prenese Srbiji iskrenu poruku EU. Kušner je dugo bio na Balkanu i odlièno je upuæen u zbivanja. On je istovremeno veliki zagovornik evropskih integracija i veliki Evropljanin - kaže Rupnik.

nKakve promene æe uslediti u spoljnoj politici Francuske?

- Oèekujem kontinuitet. Sarkozi neæe puno menjati spoljnu politiku Francuske jer ga na domaæem planu oèekuju brojne reforme i neæe rizikovati okretanje javnog mnjenja protiv sebe. Tri najvažnija polja naše spoljne politike su SAD, Evropa i širenje Evropske unije. Sarkozi æe saèekati izbor novog predsednika SAD sledeæe godine. Izvesno je da neæe slepo pratiti SAD, ali æe izmeðu dve zemlje vladati uzajamno poštovanje. Što se tièe EU, Francuska mora da izvuèe Evropu iz krize u koju ju je gurnula posle odbijanja ustava EU na referendumu. Iako Nemaèka trenutno zagovara usvajanje ustava kao predsedavajuæa, najvažnije je da doðe do reformi unutar institucija Unije.

nDa li možemo da oèekujemo podršku Francuske za ulazak Srbije u EU?

- Definitivno. Ako je EU ozbiljna povodom širenja na Balkan, što smo videli na primeru Bugarske i Rumunije, onda nema proširenja EU na Balkanu bez Srbije. A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.