Izvor: B92, 12.Mar.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi i Braun kritikuju SAD

London -- Nikola Sarkozi i Gordon Braun osudili su SAD zbog protekcionizma u nadmetanju za ugovor o proizvodnji avio-tankera za američku vojsku.

Evropski konzorcijum EADS povukao se ove sedmice s tendera za proizvodnju avio-tankera i sklapanje ugovora u vrednosti od 35 milijardi dolara, optužujući Pentagon da na nadmetanju favorizuje američku kompaniju Boing.

"To nije način na koji SAD treba da se ponašaju prema svojim evropskim saveznicima", rekao je francuski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik Sarkozi novinarima posle razgovora s britanskim premijerom.

"Ako (SAD) žele da budu lider u borbi protiv protekcionizma, ne bi trebalo da postavljaju loš primer protekcionizma. U životu postoje reči i s druge strane postoje dela", kazao je francuski šef države.

Britanski premijer Gordon Braun rekao je da je veoma razočaran nastalom situacijom.

"Mi verujemo u slobodnu trgovinu, mi verujemo u otvoreno tržište, mi verujemo u otvoreno nadmetanje", poručio je Braun.

Evropski konzorcijum EADS povukao je ponudu za proizvodnju 179 avio-tankera, pa je kao jedini učesnik tendera ostala kompanija Boing iz Čikaga.

EADS je 2008. pobedio na tenderu za proizvodnju avio-tankera, ali je tada ugovor poništen kasnije te godine zbog protivljenja Boinga.

Evropska unija kritikovala je SAD zbog mogućeg favorizovanja američke kompanije, upozoravajući da bi bila "veoma zabrinuta" ako bi se otkrilo da su uslovi tendera imali za cilj da spreče otvoreno takmičenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.