Sarkozi gradi nosače za Ruse

Izvor: B92, 24.Jul.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi gradi nosače za Ruse

Pariz -- Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je da je izvesno da će njegova zemlja graditi dva nosača helikoptera tipa "mistral" za Rusiju.

"Napravićemo, sa našim ruskim prijateljima dva 'mistrala'. Pregovori oko ugovora još traju, ali odluka je donesena. To je sigurno", rekao je Sarkozi.

Očekuje se da će sporazum o izgradnji dva broda biti sklopljen do kraja godine, rekao je jedan francuski zvaničnik novinarima u brodogradilištu.

Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se nada kupovini ukupno četiri nosača helikoptera tipa "mistral" kako bi povećala borbenu spremnost i mobilnost svoje mornarice.

Pregovori Francuske i Rusije o izgradnji i kupovini "Mistrala" ranije su bili zapali u ćorsokak zbog neslaganja oko razmene tehnologija.

Ruske vlasti su navodile da bi, tokom rata s Gruzijom 2008, vojni cilj postigle za 40 minuta, umesto za 26 sati, da su imale takve nosače helikoptera.

Brodovi nosači nosivosti 21.000 tona, dužine 210 metara i maksimalne brzine 18 čvorova, s posadom od 160 mornara mogu da pređu 20.000 milja.

Maksimalni kapacitet nosača je 450 mornara, čak 900 na kratkim relacijama i mogu da ponesu helikoptere i preko 40 tenkova ili drugih vozila kao teret.

Agencije navode da je najava francuskog predsednika o prodaji francuskih ratnih brodova "mistral" koji mogu da nose do 900 ljudi, helikoptere i drugo naoružanje, od kojih svaki vredi od 400 - 500 miliona evra, izazvala uznemirenost Vašingtona i nekih istočnoevropskih članica NATO.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.