Sarkozi ćuti o venčanju

Izvor: Politika, 10.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi ćuti o venčanju

Najava francuskog predsednika Nikole Sarkozija da je spreman da se oženi bivšom manekenkom i poznatom pevačicom Karlom Bruni, kao i potvrda da je njihova veza "ozbiljna", delimično je zadovoljila francusku javnost željnu novih detalja iz života slavnog para. Mnogi su očekivali da će predsednik potvrditi pisanje štampe da je venčanje zakazano za 9. februar, ali je on ostao zagonetan rekavši da je vrlo verovatno da će se za venčanje saznati tek kada ono bude obavljeno. I dok nova ljubavna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << veza predsednika za većinu Francuza predstavlja samo materijal za razbijanje dokolice, čini se da izaziva stvarne probleme na sasvim drugom kraju sveta. Naime, indijski zvaničnici nisu sigurni kako bi trebalo da se postave prema Karli Bruni ako ona bude bila u francuskoj delegaciji koja će zvanično posetiti Indiju ovog meseca.

Sarkozi će, na poziv indijske vlade, biti gost na paradi 26. januara povodom Dana Republike. Planirano je da sedi pored predsednika, premijera i drugih državnih i vojnih zvaničnika Indije, ali se protokolarna služba vlade juče zapitala da li i Karlu Bruni treba smestiti u ovu svitu ili na neko manje vidno i počasno mesto. Indijsko ministarstvo spoljnih poslova ne zna kako da se odnosi prema gospođici Bruni. Vladini službenici moraju da balansiraju između uvažavanja francuskih gostiju i domaćih konzervativnih stranaka koje smatraju da dovesti devojku u zvaničnu državnu posetu jeste šamar tradicionalnom indijskom moralu.

Protokol nalaže da, ako indijske vlasti gospođicu Bruni budu tretirale kao suprugu predsednika Francuske, ona će dobiti "supružnički tretman". Žena nekog istaknutog indijskog diplomate praviće joj društvo u obilasku grada. Običaj je da se pronađe osoba sa sličnim interesovanjima. Međutim, jedna službenica Ministarstva spoljnih poslova Indije se požalila da joj je teško da pronađe nekog ko bi se dobro slagao sa "bivšom manekenkom koja voli muziku".

Zbrka u Nju Delhiju dodatni je argument francuskoj opoziciji koja kritikuje Sarkozija (52) da medijski eksploatiše vezu sa Karlom Bruni (40) zarad političkih interesa. Oni tvrde da francuski lider uživa u publicitetu kako bi skrenuo pažnju sa ozbiljnih socijalnih problema u zemlji.

Fotoreporteri su u stopu pratili Sarkozija u Diznilendu kada se prvi put pojavio u javnosti sa zanosnom brinetom, a i kasnije tokom njihovog odmora u Egiptu i Jordanu. Na prekjučerašnjoj pres-konferenciji francuskog predsednika pojavilo se oko 600 novinara, a pitanje "Da li ćete se oženiti Karlom Bruni i kada" bilo je drugo koje mu je postavljeno.

– Veza je ozbiljna. Ali nije "Žurnal di dimanš" taj koji određuje datum – prokomentarisao je Sarkozi pisanje ovog lista koji je objavio da će Sarkozi i Bruni reći "da" 9. februara. Na optužbe novinara da namerno plasira svoj ljubavni život na tacni, Sarkozi je rekao: "Ako se plašite da ćete biti izmanipulisani, ne šaljite fotografe."

Među onima koji, ipak, smatraju da se o Sarkoziju sve više izveštava kao o filmskoj zvezdi, a ne kao o ozbiljnom državniku, jeste i francuski filozof Rafael Antovan, otac Orelijana, sina Karle Bruni. On smatra da su mediji počeli da ugrožavaju privatnost njegovog sina i upozorio da je njegova dozvola neophodna za svako buduće fotografisanje šestogodišnjeg Orelijana.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.