Sarkozi: Turci, priznajte genocid nad Jermenima

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi: Turci, priznajte genocid nad Jermenima

JEREVAN - Francuski predsednik Nikola Sarkozi danas je u Jerevanu, prestonici Jermenije, pozvao Tursku da "u veoma kratkom periodu" prizna masakr Jermena u Prvom svetskom ratu kao genocid.

Ističući da je od "1915. do 2011. prošlo dovoljno vremena za razmišljanje", Sarkozi je istakao da će, ukoliko Turska ne načini ovaj "mirotvorni gest" i ne "krene ka pomirenju", razmisliti o tome da predloži usvajanje zakona kojim bi se krivično sankcionisalo poricanje ovih ubistava kao genocid.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Ističući da "nije na Francuskoj da ikome daje ultimatume", Sarkozi je pozvao Tursku da "preispita svoju istoriju" zbog ubistava stotina hiljada Jermena za vreme Otomanskog carstva, ističući da je to što ne želi da ova ubistva prizna kao genocid "neprihvatljivo".

Francuski predsednik je drugog dana posete Jerevanu izrazio nadu da će Turska, ipak, to učiniti pre isteka njegovog predsedničkog mandata u maju 2012. godine, javila je agencija Frans pres.

Sarkozi je razljutio Tursku kada je uoči izbora za predsednika 2007. podržao zakon koji propisuje krivično gonjenje za one koji odbijaju da ova ubistva priznaju kao genocid, ali je donji dom francuskog parlamenta kasnije ovu meru odbacio, što je razgnevilo jermensku dijasporu u Francuskoj, koja broji, prema procenama, 500.000 ljudi.

Jermenija tvrdi da je tokom Prvog svetskog rata 1,5 miliona njenih stanovnika ubijeno u genocidu pod Otomanskim carstvom.

S druge strane, Turska tvrdi da je od 300.000 do 500.000 Jermena i najmanje isto toliko Turaka poginulo u sukobu koji je izbio kada su Jermeni ustali protiv turske vlasti i stali na stranu okupacionih ruskih snaga.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.