Sardžent i Sims dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2011, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sardžent i Sims dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

STOKHOLM -

Amerikanci Tomas Sardžent (Thomas Sargent) i Kristofer Sims (Christopher Sims) dele ovogodišnju Nobelovu nagradu za ekonomiju, koja im je pripala za doprinos istraživanju uzroka i posledica u makroekonomiji, saopštila je Švedska akademija nauka.

Ovogodišnji laureati razvili su metode za odgovore na pitanja, poput onih kako povećanja kamatnih stopa i smanjenja poreza utiču na bruto domaći proizvod (BDP) i inflaciju ili šta se dešava kada neka vlada promeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ciljeve za uravnoteživanje budžeta, navodi Švedska akademija.

Dodaje se da su Sardžent i Sims u svojim istraživanjima uspeli da odgovore i na pitanja vezana za uobičajeni odnos između ekonomskih politika i različitih makroekonomskih varijabila, kao što su, pored BDP-a i inflacije, i stopa zaposlenosti i investicije.

Sardžent, profesor na Njujorškom univerzitetu, pokazao je kako strukturalna makroekonometrija može da bude iskorišćena za analizu permanentnih promena u ekonomskoj politici.

Kristofer Sims, profesor na Univerzitetu Prinston, razvio je metod kojim je analizirao kako na ekonomiju utiču promene u ekonomskoj politici i drugi faktori.

Akademija navodi da iako su Sardžent i Sims nezavisno jedan od drugog sprovodili istraživanja, njihov doprinos je na više načina komplementaran.

Dodaje se da su metodi koji su razvila ova dva naučnika postali sustinska oruđa u makroekonomskim analizama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerikanci Sardžent i Sims dele Nobela za ekonomiju

Izvor: Politika, 10.Okt.2011

STOKHOLM – Amerikanci Tomas Sardžent i Kristofer Sims dele ovogodišnju Nobelovu nagradu za ekonomiju, koja im je pripala za doprinos istraživanju uzroka i posledica u makroekonomiji, saopštila je Švedska akademija nauka...Ovogodišnji lauerati razvili su metode za odgovore na pitanja poput onih...

Nastavak na Politika...

Sardžent i Sims: Nobelova nagrada za istraživanja u makroekonomiji

Izvor: Economy.rs, 10.Okt.2011

Nobelovu nagradu za ekonomiju ove godine su zajednički dobili američki ekonomisti Tomas Sardžent i Kristofer Sims, saopštila je danas Švedska akademija nauka.

Nastavak na Economy.rs...

Sardžent i Sims dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Izvor: TrazimKredit.com, 10.Okt.2011

STOKHOLM, Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju su Amerikanci Tomas DŽ. Sardžent i Kristofer A.Sims, saopštio je Nobelov komitet za dodjelu nagrada.

Nastavak na TrazimKredit.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.