Šarčević: Ponudio sam ostavku premijerki i predsedniku, ali oni su me podržali

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2019, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Ponudio sam ostavku premijerki i predsedniku, ali oni su me podržali

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da oseća moralnu odgovornost jer su testovi iz matematike za malu maturu procureli u javnost, ali da to nije razlog za njegovu ostavku, jer je problem u lošem sistemu polaganja ispita koji je uveden 2011. godine.

Šarčević, koji je danas obišao OŠ "Vuk Karadžić" u Beogradu, rekao je novinarima da je premijerki i predsedniku Srbije ponudio svoju blanko ostavku, ali da su ga oni podržali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u njegovom radu.

Na pitanje zašto smatra jednim od svojih šefova predsednika, a ne samo premijerku Srbije, on je podsetio da ga je upravo predsednik, koji je tada bio premijer, pozvao u vladu i da oseća moralnu odgovornost prema onom koji ga je i pozvao.

Upitan zašto je izjavio da ne bi trebalo da podnese ostavku, ministar je odgovorio:

"Zato što treba da se sagleda ceo sistem rada Ministarstva prosvete i da se pročita izveštaj Evropske komisije, po kojem je najbolje ocenjeno upravo to ministarstvo".

On je, uoči početka današnjeg polaganja kombinovanog testa, rekao da je test bezbedan.

Šarčević pretpostavlja da je test iz matematike procureo u javnost jer direktor neke škole nije dobro obezbedio test.

Kaže da se Ministarstvo prosvete "muči da održi taj sistem polaganja ispita", te da su do sada rešili problem oko štampanja testova koje sada nadgleda policija i BIA, zatim promenili šest načelnika školskih uprava koji su tokom izrade testa pomagali deci, dozvolili da deca prepisuju ili prepravljali testove.

Naveo je i da je transport testova iz magacina do školskih uprava obezbeđen, ali da je dalja odgovornost na direktorima da test dobro obezbede.

Zbog svih tih propusta koji trenutni sistem pokazuje, ministar je kazao da će 2021. biti uvedeno elektronsko polaganje mature.

"Mi radimo novi koncept. Deca koja počnu po jednom modelu ne mogu u toku školovanja da menjaju model, to je princip. Zato ćemo za dve godine da uvedemo novi sistem. Pre dve i po godine počeli smo sistem matura, projekat koji se radi sa Evropskom komisijom kroz IPA, i koji obuhvata ne samo malu nego i veliku maturu", rekao je Šarčević.

Objasnio je da je sistem polaganja matura uveden 2011. godine, jer se nema poverenja u ocenjivanje profesora i ukazao da je u Srbiji čak 43 odsto dece osmi razred završilo sa odličnim uspehom, a da je na jugu Srbije svako peto dete vukovac.

"Može doći do situacije da dete sa poklonjenom peticom ugrozi dete koje bolje zna, a koje je imalo jaku četvorku zbog oštrih kriterijuma profesora. Zato uvodimo sistem koji meri znanje, a taj sistem će biti za dve godine", zaključio je Šarčević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šarčević o odgovornosti za SKANDAL NA MALOJ MATURI: Neću da preuzimam tuđe krivice

Izvor: Blic, 19.Jun.2019

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je, povodom prevremenog "curenja" testova iz matematike za učenike osmih razreda, da se ne oseća previše krivim i da neće, kako je rekao, više da preuzima tuđe krivice.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.