Izvor: Glas javnosti, 21.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja ili rat!

Ako je i bilo naivnih koji su očekivali brzo rešenje problema vezanog za iranski nuklearni program - takvih više nema nakon razgovora koje su vodili u Ženevi Iran s jedne i šest svetskih sila s druge strane.

„Iranske vlasti moraju da se opredele da li su za saradnju i odustajanje od daljeg razvoja svog nuklearnog programa - ili za sukob“, izjavio je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak posle pregovora. Mekormak je rekao da Iran ima rok od dve nedelje da da „konkretan odgovor“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na ponudu zapadnih zemalja.

„Nadamo se da iranski narod shvata da njihove vođe moraju da odluče da li su za saradnju, koja će svima doneti koristi, ili konfrontaciju, što bi samo vodilo daljoj izolaciji zemlje“, rekao je Mekormak posle pregovora.

„Razgovori bili greška“

Odgovor iz Teherana na predloge o saradnji u oblasti ekonomije, nuklearne energije i politike, ukoliko vlasti u Teheranu obustave svoje nuklearne aktivnosti, stigao je u obliku pisma, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, ali „nije bilo odgovora na najvažnije pitanje koje smo postavili u dokumentu koji smo poslali - ‘Put napred’“ (deo dokumenta koji se odnosi na prestanak obogaćivanja uranijuma). Solana je rekao da su razgovori sa glavnim iranskim pregovaračem Saedom Džalilijem bili „sadržajni i konstruktivni“ i da ta zemlja još uvek ima mogućnost da se uključi u međunarodnu zajednicu.

DŽALILI: PREGOVORI KAO TKANJE TEPIHA

Iranski pregovarač Džalili odbacio je bilo kakav razgovor o mogućnosti da Iran zamrzne obogaćivanje uranijuma, na svim budućim rundama pregovora sa svetskim silama. Upitan da li će Teheran razmotriti zahtev da obustavi obogaćivanje uranijuma, kao preduslov za pune pregovore o svom nuklearnom programu, Džalili je rekao da će pregovarati „samo o pojedinim delovima tog predloga“.

Iranski pregovarač uporedio je diplomatski proces sa tkanjem tradicionalnih persijskih tepiha. „Napredujemo milimetar po milimetar. To je veoma detaljan posao i povremeno veoma naporan. Nadamo se da ćemo na kraju doći do zadovoljavajućeg rešenja“, rekao je Džalili.

Pored predstavnika Velike Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Nemačke, sastanku u Ženevi prisustvovao je i predstavnik SAD - podsekretar za politička pitanja Vilijam Berns, koji se nije odvojeno sastao sa bilo kojim članom iranske delegacije. On je prvi američki diplomata koji posle punih 30 godina učestvuje u pregovorima sa Iranom. Bernsovo učešće, preciznije rečeno prisustvo - različito je tumačeno. Jedni su optimistički gledali na odlazak visokog američkog diplomate u Ženevu, očekujući brže postizanje kompromisa. Međutim, prema mišljenju nekih diplomata, prisustvo predstavnika SAD treba da ukaže na jedinstvo velikih sila prema spornom iranskom nuklearnom programu, ali, takođe - i da Zapad polako izdaje strpljenje sa iranskim vlastima.

Iran ni ranije nije bio spreman da prekine svoj nuklearni program, za koji tvrdi da je isključivo mirnodopski. Tri runde sankcija UN nisu donele nikakav uspeh. „Upravo zbog toga, ovi razgovori na visokom nivou su greška“, tvrdi Džon Bolton, bivši američki ambasador pri UN, koji je sada stručnjak na institutu Amerikan enterprajs.

Iranci zadovoljni

„Pojavljivanje prestavnika Sjedinjenih Država za istim stolom s iranskim predstavnikom svojevrsno je priznanje da Iran ima pravo na pregovore, bez da prekine s programom obogaćivanja urana. Administracija kaže da je američki predstavnik samo prisustvovao i da praktično ništa nije rekao. To je kao da smo rekli da smo poslati lik tog čoveka napravljen od kartona, na koji smo pričvrstili traku za snimanje. Sve je napravljeno konfuzno, kako bi se zamaskirao zaokret od 180 stepeni u američkoj politici i značajna pobeda Irana“, smatra Bolton.

Iranci kažu da su zadovoljni tokom pregovora. Međutim, SAD su ostale pri stanovištu da pravi pregovori mogu započeti tek kad Iran zamrzne osetljive nuklearne aktivnosti.

U svakom slučaju, nastavak pregovora je najavljen za dve nedelje, a svakako treba očekivati da će biti dugotrajni i mukotrpni.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.