Izvor: Blic, 16.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šapčanka istražuje polarnu svetlost

Šapčanka istražuje polarnu svetlost

ŠABAC - Šapčanka Tatjana Živković već četvrtu godinu živi u dalekoj Norveškoj, gde sprema doktorat iz fizike. Sa prosekom iznad devetke na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, smer eksperimentalna i teorijska fizika, Tatjana se u traganju za novim izazovima u nauci, obrela u najsevrenijem delu Norveške - arhipelagu Svalbard.

Od januara do maja 2003. bila je u istraživačkom timu koji je činilo 11 ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i u 13 epizoda televizijske dokumentarne serije koja je objavljena na Televiziji Oslo, praćen je rad studentkinje iz Beograda koja je sa ostalim istraživačima ispitivala tajne dalekog severa. U gradu Trumso koji je 1.400 kilometara daleko od Osla, a samo 900 vazdušnom linijom od Severnog pola, završila je Univerzitet za arktičke nauke, koji obuhvata i geofiziku.

- Moja specijalnost je otkrivanje sastava magnetnog polja Zemlje i njenog uticaja na polarnu svetlost. Polarna svetlost i njene aurore su u stvari monitor svega što se dešava u magnetnom polju Zemlje - objašnjava Tatjana svoje studije. Njena doktorska disertacija sa kojom je konkurisala i u Oslu i Trumsu jeste izučavanje turbulencije u magnetnom polju Zemlje.

I dok otkriva naučnu dimenziju polarne svetlosti, navikava se i na tamne noći koje traju i po četiri meseca.

- Bila sam u početku depresivna kada po nekoliko meseci nisam videla svetlost. Ali, polako se navikavam i živim ritmom kao i svi Norvežani koji su u svemu pomalo usporeni zbog podneblja. Kada nastupe dani svetlosti ili bele noći, svi Norvežani napuštaju poslove i trude se da najveći deo vremena provedu na suncu. A onda svetlosti ima u izobilju - objašnjava Tatjana, koja je na petnaestodnevnoj pauzi u rodnom Šapcu.

Iako je iz Osla dobila odgovor da može da nastavi svoje doktorske studije, ona ipak radije želi da ostane u Trumsu i tu dobije doktorat.

- Ovde radim kao asistent i već sam se navikla - kaže Tatjana i navodi da je u stvari jedan od najvažnijih razloga što je njen dečko Džon Are Hansen iz Trumsa. N. Tomić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.