Sapatero odbacio primirje Ete

Izvor: Politika, 07.Sep.2010, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sapatero odbacio primirje Ete

MADRID – Španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero odbacio je večeras primirje koje je proglasila baskijska separatistička organizacija Eta.

"Sada saopštenja nemaju više nikakvu vrednost. Jedinu vrednost imaju odluke, a jedina odluka koja valja jeste - za svagda treba odustati od oružja", rekao je Sapatero na konferenciji za novinare.

Španski premijer je rekao da sve demokratske snage dele njegov stav.

Eta je u nedelju saopštila da je pre nekoliko meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odlučila da ne "vodi ofanzivne oružane akcije", ali ne navodeći da li je to privremeno ili konačno primirje.

Većina španskih stranaka je ocenila da je taj gest "nedovoljan".

Eta se bori za nezavisnost Baskije već više od 40 godina. Dva puta je proglašavala primirje koje je prekršeno. Više od 800 osoba je poginulo u napadima te organizacije.

Španski mediji ocenjuju da je sadašnje primirje Ete proglašeno kako bi se na političku scenu vratilo političko krilo te organizacije Batasuna, zabranjeno 2003. godine.

Beta-AFP

objavljeno: 07/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.