Saopštenje MSP Ruske Federacije povodom glasanja u SB UN

Izvor: Vostok.rs, 09.Jul.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saopštenje MSP Ruske Federacije povodom glasanja u SB UN

09.07.2015. -

Savet Bezbednosti UN razmotrio je 8. jula britanski nacrt rezolucije povodom 20. godišnjice tragičnih događaja u Srebrenici. Ruska Federacija glasala je protiv nacrta, uzdržane su bile Angola, Venecuela, Kina i Nigerija. Rezultat: dokument nije usvojen.

Žao nam je što su Britanci insistirali na glasanju, uprkos našim višekratnim upozorenjima i zabrinutostima iznetim na adresu SB UN iz Balkanske regije koje se odnose na to kakve će posledice imati usvajanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nacrta koji ima konfliktni potencijal.

Očigledno je da je dokument u predstavljenom obliku bio neprihvatljiv zbog svoje političke motivisanosti, neizbalansiranosti, pogubnog karaktera za proces nacionalnog pomirenja u Bosni i Hercegovini i uopšte na Balkanu.

Krivica za dešavanja faktički se prebacivala isključivo na srpsku stranu, bez obzira na činjenicu da su i sami Srbi postali žrtve te tragedije.

Izdvajanje samo jednog od mnogobrojnih ratnih zločina iz tog doba - uz zaborav ostalih ratnih zločina - apsolutno je nepravomerno te bi dovelo do produbljivanja raskola u bosanskom društvu.

Uzeli smo takođe u obzir odsustvo konsenzusa u samoj Bosni i Hercegovini: ni parlament zemlje, niti članovi njenog Predsedništva nisu mogli da izgrade jedinstveno mišljenje o nacrtu rezolucije. To je dodatno ojačalo uverenost u to da će njeno usvajanje samo povrediti stare rane i nametnuti balkanskim zajednicama konzervaciju međuetničke zategnutosti uz udaljavanje perspektive uspostavljanja održivog mira.

Za vreme balkanske krize, regija je postala svedok mnoštva različitih čudovišnih zločina uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koji su oduzeli živote ljudima različitih nacionalnosti i veroispovesti.

Dosledno se zalažemo za istragu svih protivpravnih akata, počinjenih u BiH prema svim etničkim grupama, uključujući Bošnjake, Srbe i Hrvate s tim da svi zločinci snose zasluženu kaznu.

Ruski predstavnik za vreme zasedanja SB predložio je u tom tužnom momentu minut ćutanja u spomen svim žrtavama tih tragičnih događaja u BiH.

Danas je regija suočena sa principijelno važnim zadatkom - da se postigne potpuni konsezus i smirivanje situacije u BiH.

U duhu konstruktivnosti, Rusija je ranije iznela na razmatranje Saveta Bezbednosti UN alternativni nacrt rezolucije koji se temelji na potpuno drugačijoj logici, koji je usmeren ka budućnosti, koji sve sve zainteresovane strane okreće prema promovisanju nacionalnog pomirenja, što bržem savladavanju teškog nasleđa bosanske tragedije.

Rusija će i dalje ulagati najenergičnije napore radi dosledne realizacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, čija se 20. godišnjica obeležava na kraju ove godine.

Od izuzetne je važnosti da sve strane strogo poštuju svoje obaveze iz Dejtonskog sporazuma - posebna odgovornost za to leži na vlastima BiH.

Spremni smo da efikasno doprinosimo daljoj normalizaciji situacije na Balkanu, izgradnji tamo istinitog sistema kolektivne bezbednosti, i da doprinosimo jačanju klime poverenja i saradnje.  

       (saopštenje Ministarstva spoljnih poslova RF povodom glasanja u SB UN o britanskom nacrtu rezolucije o tragičnim događajima u Srebrenici u julu 1995. godine)

fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.