Izvor: Blic, 09.Dec.2016, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Santos: Nobelova nagrada bila odlučujući impuls za sporazum

Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos izjavio je danas da je Nobelova nagrada za mir koju sutra treba da primi u Oslu dala "odlučujući impuls" u mirovnim pregovorima sa Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC).

Ime dobitnika Nobelove nagrade za mir saopšteno je 7. oktobra, pet dana pošto su Kolumbijci na referendumu odbacili prvi mirovni sporazum.

Santos je danas u Oslu rekao da je nagrada bila "dar s neba pošto je dala odlučujući impuls" za kompromis.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"Ljudi u Kolumbiji su je tumačili kao mandat međunarodne zajednice da istraju, da nastave da se bore za postizanje mirovnog sporazuma", rekao je predsednik na konferenciji za novinare uoči sutrašnje dodele nagrada.

Posle četvorogodišnjih pregovora, sporazum su potpisali Santos i lider FARC-a Rodrigo Londono, poznatiji pod ratnim imenom Timošenko.

Međutim, na referendumu su Kolumbijci odbacili sporazum, a njegovi protivnici su tvrdili da bivši gerilci ne smeju da učestvuju u političkom životu Kolumbije i da treba da idu u zatvor.

Vlada je izašla u susret opoziciji i unela izmene u sporazum koji je konačno kolumbijski Kongres odobrio krajem novembra. Taj novi mirovni sporazum treba da okonča više od 50 godina oružanih sukoba vlasti u Bogoti i marksističke gerile.

Santos došao po nagradu bez pobunjenika

Santos izjavio je da nije doveo predstavnike pobunjenika na ceremoniju uručivanja Nobelove nagrade za mir jer nije želeo da pravi probleme Vladi Norveške.

Santos je rekao novinarima da će pobunjenici, sa kojima je nedavno sklopio mirovni sporazum, biti prisutni "u srcu i duhom".

On je dodao da će pobunjenike iz grupe FARC na sutrašnjoj ceremoniji u Oslu predstavljati španski advokat koji je bio glavni pregovarač sa njihove strane, preneo je AP.

Nagrada je dodeljena samo Santosu, a ne i grupi FARC, koja i dalje ima status terorističke organizacije u mnogim zemljama.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Predsednik Kolumbije primio Nobela i citirao Dilana

Izvor: N1 televizija, 10.Dec.2016, 15:45

Nobelove nagrade uručene su danas u Oslu. Dodelu nagrada je obeležio dolazak 1.300 gostiju, ali i izostanak jednog od dobitnika nagrade, kultnog kantautora Boba Dilana. Zato je predsednik Kolumbije, prilikom primanja Nobelove nagrade za mir citirao Dilana...Nobelovu nagradu za mir ove godine osvojio...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.