Izvor: Blic, 06.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sankcije zbog testiranja raketa

Sankcije zbog testiranja raketa

Severna Koreja je izvršila seriju proba raketa srednjeg i dugog dometa i tako bacila rukavicu u lice međunarodnoj zajednici koja je poslednje dve nedelje apelovala na to da se probe ne vrše i da se režim u Pjongjangu vrati za pregovarački sto o nuklearnom programu. Testiranje je izvršeno dok su Amerikanci proslavljali Dan nezavisnosti i uspešno lansiranje šatla 'Diskaveri'.

Testirano je ukupno sedam projektila, šest u noći između >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << utorka i srede, a jedan juče u prepodnevnim satima. Među testiranim projektilima bio je i 'taepo-dong 2' dometa 2.200 kilometara i koji može da pogodi delove SAD. Većina raketa je pala u Japansko more, na oko 600 kilometara od obale Japana. Projektil dugog dometa srušio se svega nekoliko sekundi posle poletanja.

SAD su oštro osudile poslednji potez komunističkog režima u Pjongjangu navodeći da će testiranje 'izazvati dodatnu izolaciju zemlje'. Džordž Buš je održao hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli rekao je da se radi o 'provokaciji' ali ne i o 'pretnji' po američku bezbednost:

'Raketa koja padne 40 sekundi nakon lansiranja nije pretnja za teritoriju SAD.'

Japanski premijer Đunićiro Koizumi izjavio je da se ne može isključiti mogućnost da će biti novih lansiranja. Japan je najavio uvođenje sankcija režimu u Pjongjangu i zatražio vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN, koja je održana kasno sinoć. Kako prenosi agencija Rojters, krajnji ishod serije sednica i konsultacija članica SB moglo bi da bude uvođenje sankcija. SAD su već uvele sankcije Severnoj Koreji, koja poslednjih godina neophodnu hranu nabavlja iz Kine i Južne Koreje, zahvaljujući ugovorima o hitnoj pomoći. Pjongjang je ranije najavio da će uvođenje potpunih sankcija smatrati objavom rata.

Ministar odbrane Japana Fukuširo Nukaga najavio je viši stepen uzbune u zemlji i rekao da će japanska vojska prikupiti delove projektila koji je pao u Japansko more kako bi ih analizirala.

Šef ruskog generalštaba Jurij Baluevski rekao je da je Severna Koreja ispalila ukupno deset raketa, među kojima su i one tipa 'skad'.

Severna Koreja je šokirala region kada je bez prethodne najave 1998. lansirala raketu 'taepo-dong 1', koja je preletela preko japanskih ostrva i završila u Tihom okeanu.

Francuska je osudila testiranje raketa i izrazila opravdanu zabrinutost da bi to moglo doprineti širenju upotrebe oružja za masovno uništenje. Zvanični Pariz je pozvao Pjongjang da striktno poštuje moratorijum iz 1999. na testiranje raketa dugog dometa.

A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.