Sanders: Tramp nije diktirao ail je pomogao u pisanju saopštenja

Izvor: VOA, 01.Avg.2017, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanders: Tramp "nije diktirao" ail je pomogao u pisanju saopštenja

Predsednik Tramp učestvovao je u izradi saopštenja koje je objavljeno u ime njegovog sina prošlog meseca, u vezi sa sastankom Donalda Trampa Juniora i drugih zvaničnika iz Trampovog izbornog štaba sa ruskom advokaticom, saopštila je Bela kuća u utorak. Međutim, Trampova portparolka Sara Hakabi Sanders izjavila je da predsednik nije "diktirao sadržaj saopštenja", za koje se posle nekoliko dana ispostavilo da nije bilo verodostojno. Sekretarka za štampu Bele kuće rekla je novinarima da je Tramp, vraćajući se kući predsedničkim avionom 8. jula iz posete Nemačkoj "izneo svoje mišljenje kao što bi svaki drugi otac učinio na osnovu ograničenih informacija koje je imao" i da je imao ulogu u pripremanju saopštenja koje je ubrzo zatim objavio njegov najstariji sin. U saopštenju je rečeno da je mlađi Tramp "prvenstveno razgovarao" o usvajanju ruske dece sa ruskom pravnicom tokom sastanaka u junu 2016. u sred američke izborne kampanje.  "Saopštenje koje je obnavljeno je bilo istinito i u njemu nije bilo netačnosti", navela je Sanders. Ona je osporila izveštaj Vašington Posta da je predsednik Tramp "lično diktirao" saopštenje u kojem se tvrdi da susret sa grupom Rusa nije bio povezan sa predsedničkom kampanjom republikanskog kandidata. U roku od nekoliko dana, izložen brojnim pitanjima o prirodi tog sastanka, Tramp Junior je objavio seriju mejlova iz kojih se vidi da se Trampov tim zaista sastao sa grupom Rusa u vezi sa takozvanim "istraživanjem protivnika", odnosno negativnim informacijama za koje su Rusi tvrdili da su ih prikupili o Trampovoj protivnici Hilari Klinton.  Posrednik pravnice Natalije Veselnickaje obećao je da će ona pružiti kompromitujuće podatke o Klinton. Ona je Trampovom sinu predstavljena kao "pravnica ruske vlade" koja pokušava da pomogne Trampovoj kampanji. Tramp Junior je sa entuzijazmom pristao na sastanak navodeći posredniku da bi voleo da dobije materijal koji bi naneo štetu predsedničkim aspiracijama Klintonove. Mlađi Tramp je pozvao Pola Manaforta, u to vreme menadžera Trampovog izbornog štaba i Džereda Kušnera, Trampovog zeta i blisko saradnika, da se pridruži sastanku u Njujorku sa Veselnickajom i njenim ruskim saradnicima.  Donald Tramp Mlađi kaže da Veselnickaja nije pružila nikakve kompromitujuće informacije o Klinton i da se razgovor pre 13 godina pretvorio u žalbe Moskve u pogledu američkih sankcija kao i zabrane ruske vlade Amerikancima da usvajaju decu iz Rusije.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Bela kuća: Tramp nije diktirao saopštenje sinu

Izvor: RTS, 01.Avg.2017

Bela kuća je demantovala da je američki predsednik Donald Tramp diktirao saopštenje kojim je njegov sin negirao da je sastanak sa ruskom advokaticom bio povezan sa predsedničkom kampanjom 2016. godine. . Donald Tramp svakako...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.