Izvor: Politika, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sandej tajms": Paravojne grupe prete miru na Kosovu

London – Duboko nezadovoljstvo zbog odugovlačenja donošenja odluke o statusu Kosova, preti da uvuče region u novi krug krvoprolića, piše juče britanski "Sandej tajms". Dok se Kosovo približava odluci o statusu, što će verovatno izazvati sukob sa Srbijom, u pokrajini iz senke počinju da izlaze paravojne formacije, ocenjuje list. Ponovo se pojavila Albanska nacionalna armija (ANA), vojna formacija koju su UN označile kao terorističku 2003. godine i koja mašući snajperima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i "kalašnjikovima" obećava da će štititi osetljivu severnu granicu Kosova od srpske agresije. U očekivanju jednostranog proglašenja nezavisnosti pokrajinske vlade, naoružava se i srpska manjina na Kosovu, pa se 16.000 vojnika Kfora može naći usred sukoba koji bi mogao da uvuče i Rusiju.

Prošle nedelje, "Sandej tajms" sastao se sa trojicom članova ANA na tajnoj lokaciji udaljenoj sat i po vožnje od Prištine. "Situacija na Kosovu u poslednje vreme primorala nas je da ponovo uzmemo oružje jer smo uvideli neuspeh međunarodne zajednice", rekao je jedan od članova te formacije, koji se identifikovao kao Astriti.

On je kazao da je ANA već organizovala patrole i postavila noćne kontrolne punktove u blizini granice sa Srbijom i opštine Podujevo. "Koncentrisali smo se na severu Kosova jer stanovništvo tamo ugrožavaju srpske bande i regularne vojne snage. NATO snage i kosovska policija su ih zapostavili", dodao je Astriti.

Odlaganje odluke o statusu Kosova izazvalo je nezadovoljstvo stanovništva, pogotovo kod nekadašnjih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), rekao je jedan od bivših komandanata OVK Avdulj Muškoljaj. "Ovo je konačni kraj, nećemo dopustiti dalje igranje našom sudbinom... Ako odluka o statusu bude odložena postoji velika opasnost da situacija izmakne kontroli. To će verovatno početi protestima koji će se pretvoriti u nasilje. Niko od naših političara nema dovoljno podrške da umiri pobune", kazao je.

Muškoljaj je ukazao da, iako nema "apetita za rat", strukture, hijerarhija i oružje OVK i dalje postoje i mogli bi se brzo mobilisati. "OVK je živa, njeni pripadnici su živi i spremni na još jedan rat, ako je potrebno", upozorio je.

Političari na obe strane su priznali da bi neizvesnost mogla voditi obnavljanju vojnih akcija, pa čak i ratu koji bi zahvatio veći deo regiona, podseća list. "Ako na Kosovu postoji mala vatra, Srbija će doliti ulje na nju", ocenio je za list ministar unutrašnjih poslova Kosova Blerim Kući.

Kući je upozorio da bi bilo kakvo odlaganje odluke o statusu stvorilo plodno tle za ekstremističke elemente i vodilo nasilju na ulicama. "Pojavila bi se nova politička snaga koja bi koristila nasilna sredstva. To bi pratili i protesti i napetost", ocenio je.

List prenosi i upozorenja člana srpskog pregovaračkog tima Marka Jakšića da Beograd neće mirno posmatrati otimanje teritorije i da će u slučaju proglašenja nezavisnosti "početi bitka za reintegraciju Kosova u Srbiju".

Izvori bliski policiji u Kosovskoj Mitrovici rekli su da vlasti dele oružje onima koji se boje da će doći do obnavljanja nasilja, navodi list.

Mladen Vukićević, 36-godišnji humanitarni radnik koji radi u severnom delu Mitrovice, rekao je da su "ljudi nervozni" i da će se on pripremiti da koristi oružje. "Sigurno ću se boriti da bih odbranio sebe i svoju porodicu. Ne verujem UN i Kforu. Moram da verujem samo sebi", kazao je on.

(Beta)

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.