Sana: Primirje se poštuje

Izvor: Studio B, 27.Jul.2015, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sana: Primirje se poštuje

Izgleda da će primirje u glavnom gradu Jemena Sani, koje proglašeno juče, biti nastavljeno jer stanovnici kažu da je noć prošla mirno, a za vreme četvoromesečnog rata, često su bili meta noćnog bombardovanja.

 Bilo je sukoba rano jutros u južnim provincijama Marib i Taiz sa hutskim milicijama, navode izvori policije, mada bez više detalja, prenosi Rojters. Arapska koalicija je najavila u nedelju uveče prekid vatre u borbi protiv hutske milicije, u trajanju od pet >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dana, kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći, zbog ozbiljne nestašice goriva, hrane i lekova.

U toku četiri meseca vazdušnih napada, poginulo je više od 3.500 ljudi. UNICEF je naveo da je u tom periodu život izgubilo i 365 dece. Adenu i drugim južnim provicijama uglavnom nije moguće dostaviti pomoć, a za oko 13 miliona ljudi, što je više od polovine stanovnistsva, hitno je potrebno obezbediti hranu.

Generalni sekretar Ban Ki-mun pozdravio je prekid vatre i pozvao sve strane da obustave ratne operacije za vreme prekida bombardovanja i da se uzdrže od korišćenja oružja na okupiranim teritorijama. "Sve veći broj civilnih žrtava, uključujući uznemirujuće izveštaje od petka o žrtvama u Moki i humanitarna katastrofa zahtevaju eventualno produženje prekida vatre", naveo je on.

Hutski šiitski pobunjenici, koji kontrolišu delove zemlje, uključujući i Sanu, kažu da nisu konsultovani o jednostranom prekidu vatre koalicije, koji je počeo u ponoć. Arapska regionalna koalicija je zadržala pavo da odgovori na vojne aktivnosti ili pokrete, ali nije bilo prijava o vazdušnim napadima tokom noći, bez obzira na nekoliko novih napada pobunjenika, preneo je AFP.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.