Izvor: B92, 29.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samoubistvo ministra i vlada

Tokio -- Samoubistvo ministra u Japanu uticaće, prema procenama, na celu vladu.

Samoubistvo ministra poljoprivrede Tošikacua Macuka znatno je smanjilo šanse stranke premijera Šinza Abea da pobedi na predstojećim izborima za Gornji dom parlamenta, prenose danas mediji.

"Brinem da će nedavni događaji imati značajan uticaj na izbore za Gornji dom", rekao je ministar za ekologiju Masatoši Vakabajaši posle redovnog sastanka kabineta. "Biće teško za Liberalno-demokratsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partiju".

Macuka se našao na meti napada zbog serije političkih skandala oko državnih fondova i ubrzo po postavljanju na mesto ministra pojavila su se pitanja o njegovoj kompetentnosti. Japanski mediji tvrde da je Abe odgovoran za postavljanje ministra sa uzdrmanom reputacijom.

"To je veliki udarac uoči izbora za Gornji dom", naveo je konzervativni list Sankei u komentaru samoubistva.

I biračko telo se slaže da je afera imala negativan uticaj na popularnost Abeove partije. "Abeova sposobnost da vlada i spaja tim možda je dovedena u pitanje", smatra pristalica LDP-a Masajoši Moteki.

Poraz na julskim izborima za Gornji dom neće primorati Abea na ostavku, ali bi opozicija mogla da blokira ključne zakone, dok bi veliki gubitak sasvim sigurno podstakao pozive u njegovoj stranci da se povuče.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.