Samoubistva u raju

Izvor: Press, 30.Maj.2010, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samoubistva u raju

Kompanija „Fokskon", u kojoj se za pet meseci ubilo 11 radnika, izgleda kao mesto iz snova, ali zaposleni nemaju vremena da uživaju u beneficijama jer rade minimum 12 sati dnevno šest dana u nedelji
Od početka godine do danas čak 11 radnika tajvanskog „Fokskona", najvećeg proizvođača elektronike na svetu, izvršilo je samoubistvo. Kako bi pokušao da spere ljagu sa imena kompanije, njen vlasnik Teri Gou prvi put je novinarima otvorio >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << vrata ovog malog grada, u kome 300.000 radnika živi i radi.

Proizvodni pogon „Fokskona" u Šenzenu na Tajvanu sadrži stambene blokove, palmama oivičene ulice koje vode do poslovnica banaka, fast-fud restorana, pekara, tržnih centara. Rukovodstvo fabrike, koja je ćerka firma tajvanskog koncerna „Hon Hai persižn industri", posebno se diči bazenom namenjenim zaposlenima. Sve to je Teri Gou, šef firme koja delovima snabdeva vodeće svetske koncerne kao što su „Epl", „Motorola", „Nokija", „Nintendo", „Del", ponosno predstavio ekskurziji novinara koji su došli da vide kako to žive i rade „Fokskonovi" radnici.
Gou: Nismo krivi
Samo nekoliko sati kasnije ubio se 23-godišnji radnik koji se bacio sa terase. U „Fokskonovom" „raju", zaključili su mediji, očigledno se živi pakleno. Gou kaže da ne može da spava zbog samoubistava, pa je preuzeo zadatak prosvećivanja javnosti o istini u Šenzenu. A ona, tvrdi „big bos", glasi: radni uslovi su dobri i ne mogu biti uzrok samoubistvima njegovih radnika.

- Želimo da naši zaposleni dobro žive i da imaju lepo radno mesto - rekao je Gou, ali nije hteo da odgovori na pitanja o nehumanom radnom vremenu, vojnom režimu koji vlada i beskrajnoj listi prekovremenih sati.
Tokom obilaska novinari su uz bazen zatekli jednu radnicu i pitali je da li se kupa ponekad u njemu. Ona im je odgovorila da se nije nikada ni pokvasila jer iz fabrike izađe oko osam uveče. Bazen koji se rano zatvara je najmanje zlo.

Angažovano 100 psihologa
Kineska štampa prenosi izjave radnika koji se žale da moraju da rade šest dana u nedelji po 12 sati dnevno, da ne smeju da pričaju međusobno, da se trake kreću prebrzo... Na sve to vođstvo „Fokskona" nisu mogli da se ogluše, pa se šef kompanije izvinio i obećao da će njegova firma učiniti sve da spreči samoubistva. Najavljeno je angažovanje 100 psihologa, prebacivanje dela pogona na kopno, kako bi radnici bili manje izolovani, a bliži porodicama.
- Slaćemo mlade radnike kući, kako bi mogli da osete toplinu doma - izjavio je Gou.
Mere koje su već preduzete ne daju povoda za optimizam: uprava je naredila da se postave zaštitne mreže kako radnici više ne bi mogli da se bacaju sa terase i poslala je svim zaposlenima pismo u kojem se traži da potpišu izjavu da neće izvršiti samoubistvo. U pismu, između ostalog, stoji: „Obećavam da nikada neću povrediti sebe ili druge na neki ekstremni način", a radnici moraju da daju svoju dozvolu da ih poslodavac može smestiti u psihijatrijsku kliniku „u svrhu zaštite njih samih i drugih" u slučaju da budu u „nenormalnom duševnom ili fizičkom stanju".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.