Samo korak do rezervnog sastava Policije RS?

Izvor: Deutsche Welle, 25.Sep.2019, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo korak do rezervnog sastava Policije RS?

Republika Srpska dobila je Žandarmeriju u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova. U Vladi RS navode da je ta jedinica formirana zbog bezbednosti svih građana. U Federaciji BiH sumnjaju da su to stvarni razlozi.

Nakon nekoliko pokušaja reorganizacije dela policijskih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, formirana je Žandarmerija. U njen sastav je ušla nekadašnja Jedinica za podršku MUP. Praktično, promenjen je samo naziv koji bi, kako ocenjuju posmatrači, >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << trebalo više da ima psihološki uticaj na javnost kada je reč o bezbednosti, nego što su se desile suštinske promene.

Kao i tokom nedavnog pokušaja izmena Zakona o policiji RS, gde se predviđalo uvođenje rezervnog sastava policije, a od čega se odustalo zbog pritiska međunarodne zajednice, ni Žandarmerija nije dobro dočekana u nesrpskom političkom korpusu. Potpredsednik RS, Ramiz Salkić (SDA), smatra da je Žandarmerija opasnija od rezervnog sastava i da će služiti za zaštitu i podršku u realizaciji određenih političkih ciljeva.

Pandan oružanim formacijama

„Jedinica koja je dobro opremljena, obučenija i uvežbana, iako brojčano mnogo manja, može biti mnogo opasnija ako se zloupotrebi od strane sistema protiv neke ciljne grupe. Zbog toga je Žandarmerija kao formacija opasnija od rezervnog sastava policije RS i njeno formiranje pokazuje da vlast u tom entitetu ne odustaje od uspostavljanja oružanih formacija kao pandana drugim oružanim formacijama u Bosni i Hercegovini“, smatra Salkić.

Žandarmerija po definiciji spada u vojno-policijsku komponentu

Žandarmerija po definicija spada u vojnu komponentu, ali u Vladi Republike Srpske ne vide nikakav problem u tome.

Nema rata

„Ova jedinica nije napravljena da ratuje protiv bilo koga, ona bi trebalo da štiti bezbednost RS, bezbednost svih naših građana, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Svi oni koji žive u RS biće zaštićeni od strane našeg SAJ-a (Specijalna antiteroristička jedinica) i jedinice Žandarmerije, koje imaju svoje baze širom RS. To je jedni cilj da branimo sve naše vrednosti u RS“, kaže ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, navodeći da se još radi na selekciji ljudi koji će biti deo Žandarmerije.

Žandarmerija će delovati kao i Jedinica za podršku, u kriznim situacijama, velikim akcijama u održavanju bezbednosti, ali će biti mobilna i delovaće u različitim izazovima. Za sada je samo drugačiji amblem i naziv jedinice, koja će se dopunjavati iz rezervnog sastava policije i Policijske akademije.

Semantički problem

Direktor Centra za bezbednosne studije BiH, Denis Hadžović, kaže da je samo formiranje Žandarmerije pokušaj jačanja sujeta i vraćanja samopouzdanja, ali i skretanje pažnje s političkog gubitka u priči o rezervnom sastavu. Potrebno je, kaže, vreme da se vidi na koji način će jedinica da deluje.

„Ono što malo zabrinjava i što je diglo tenzije, da je semantički gledano Žandarmerija vojno-policijska jedinica i pomalo asocira na neke paramilitarne jedinice tokom proteklog rata. Tako da je s te strane možda više aktuelizovano pitanje formiranja te jedinice“, kaže Hadžović ističući da to ne bi trebalo posmatrati u negativnom kontekstu ako će u praksi biti od koristi za bezbednost građana.

„Ono što nedostaje jeste da se jedan takav potez koordinira sa ostalim policijskim agencijama u BiH i da zajedno nađu način kako se odupreti savremenim pretnjama“, smatra Hadžović.

Više ekonomije

Međunarodni predstavnici u BiH, zbog čijih reakcija je stopirano formiranje rezervnog sastava, stava su da bi se vlasti u RS trebalo da se fokusiraju na profesionalnost, odgovornost i saradnju policije RS sa drugim agencijama sa sprovođenjen zakona u BiH, umesto što teže dodatno militarizovati policiju RS.

Posmatrači navode da je formiranje Žandarmerije samo korak do formiranja rezervnog sastava Policije RS

„Jedino na taj način, policija Republike Srpske će biti u mogućnosti da služi svojim građanima i pruži im osećaj lične bezbednosti i zaštite. U principu, Republika Srpska, kao i cela Bosna i Hercegovina, treba manje policije i manje oružja, a ne više“, navode iz OHR, uz opasku da bi bilo bolje da se bave ekonomijom.

„Imajući u vidu sveukupnu društveno-ekonomsku situaciju u entitetu, bilo bi za očekivati da će vlasti Republike Srpske usmeriti svoju pažnju i resurse na unapređenje života građana, tako da oni ne budu prinuđeni da napuštaju Republiku Srpsku“, zaključuje se u odgovoru. Iz Ambasade SAD naveli su da će pažljivo pratiti rad Žandarmerije, ali i svih drugih novih policijskih struktura.

Parlament Federacije ranije je razmatrao odgovor na formiranje rezervnog sastava policije u RS i tada je zaključeno da postoje kapaciteti kada je reč o broju policijskih službenika i naoružavanju u Federacije BiH. Ipak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara (SDA), kaže da se tu radi o prikupljanju jeftinih političkih poena nakon što je propao plan za formiranje rezervnog sastava.

Federacija BiH će odgovoriti na svaku pretnju

„Mi ćemo uvek imati odgovor na sve što se dešava u RS, jer hoćemo da održimo balans policijskih struktura. Ponavljam da bi bilo dobro da se takmičimo u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Bilo koje zveckanje oružjem neće nikome dobro doneti“, kaže Čampara navodeći da će Federacija odgovoriti ukoliko bude formiran i rezervni sastav.

Međutim, formiranje rezervnog sastava samo je odgođeno, ako je suditi po izjavama srpskog člana Predsedništva BiH, Milorada Dodika (SNSD).

„Nismo odustali od tog. Mi ćemo čekati tu priliku da se formira rezervni sastav, jer se to pokazalo kao najbolji način da se odbrani i čuva teritorija. Sve što se dešava u RS odmah naiđe na osude političkog Sarajeva i dela međunarodne zajednice, a da ne uđu u suštinu. To nije ni izvan Ustava ni izvan Dejtona“, kaže Dodik.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.