Samo će vakcina zaustaviti epidemiju HIV

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2012, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo će vakcina zaustaviti epidemiju HIV

08.02.2012. -

Virusolozi iz Novosibirska posle dugogodišnjeg rada na vakcini protiv virusa humanog imunodeficita izveli su prve uspešne probe. Vakcina aktira imuni sistem, tvrde stručnjaci Novosibirskog naučnog centra Vektor.

U Rusiji od 1986. godine, kada je u zemlji bio fiksiran prvi slučaj oboljenja od SIDE, do novembra prošle godine registrovano je 610 hiljada HIV pozitivnih. Za isto vreme od bolesti koje prate SIDU umrlo je preko 100 hiljada ljudi. Takvi su podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Federalnog centra za preventivu i borbu protiv SIDE. Ali to je samo zvanična, nepotpuna statistika. Mnogi ruski građani jednostavno ne znaju svoj status, tvrdi rukovodilac centra akademik Pokrovski. Realni broj obolelih može da se ispostavi dvostruko veći, smatra on.

U rizičnu grupu ulaze pre svega korisnici injekcijskih narkotika, homoseksualci i prostitutke. Muškarci se u Rusiji zaraze SIDOM uglavnom zbog ubrizgavanja narkotika u venu, a većina žena polnim putem, ističe Pokrovski. HIV pozitivni muškarci jednostavno prenose virus svojim ženama i devojakma, koje ponekad tek za vreme trudnoće, posle davanja krvi na analizu, saznaju da su zaražene.

Iz toga sledi neutešni zaključak: širenje bolesti već je dotaklo one koji ne spadaju u rizičnu grupu, kažu eksperti. Vreme je da joj se pruži otpor, primećuje Andrej Kozlov, direktog Peterbruškog biomedicinskog centra koji je razradio DNK vakcinu protiv HIV-a.

Istorija čovečanstva nas uči da je čovek mogao da pobeđuje globalne epidemije samo pomoću vakcine. Reč je kao prvo o preventivnoj vakcini, koja će sprečavati inficiranje, kao drugo o imunom preparatu, o terapeutskoj vakcini, koja će produžavati delovanje antiretrovirusnih lekova, činiće to jeftinijim i zgodnijim za pacijente.

Vakcine raznih tipova – DNK-vakcina u Peterburgu, vakcina napravljena genetskim inženjeringom u Moskvi i novosibirska vakcina – sada prolaze klinička ispitivanja, govori Andrej Kozlov i dodaje da se u svetu u međuvremenu proba nekoliko desetina vakcina. Ali za sada je rano raportirati o njihovoj efikasnosti. Danas nema nikakvih izveštaja koji svedoče o uspesima virusologa, koji sintetišu takve preparate, podvlači šef epidemiološkog odeljenja Centra za borbu protiv SIDE Repubike Tatarstan Lidija Stavropoljska.

U kliničkim ispitivanjima takvih vakcina učestvuju uglavnom dobrovoljci. Mnogi od njih su imali sniženo virusno opterećenje prilikom korišćenja vakcine. Znači, već unapred virus je kod njih bio. Na zdravim ljudima, naravno, klinička ispitivanja se ne vrše.

U razradu vakcine protiv HIV-a lekari polažu velike nade. Za sada je u svetu poznat samo jedan slučaj izlečenja od ove bolesti. Amerikanac Timoti Rej Braun niz godina je živeo sa strašnom dijagnozom, a zatim kada je saznao da ima i leukemiju, 2007. godine u Nemačkoj je podneo transplantaciju ćelija koštane srži. Godinu dana kasnije analize su pokazale odsustvo tragova leukemije i virusa imunodeficita u njegovom organizmu. HIV pozitivni ljudi se nadaju da Braunov slučaj nije usamljen.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.