Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo SAD glasale protiv budžeta UN

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 23. decembra – Novi budžet Ujedinjenih nacija usvojen je prvi put posle dve decenije – bez konsenzusa. Opšta saglasnost je izostala samo zbog jednog glasa protiv – "ne" je izrekla Amerika. Rezultat jučerašnjeg izjašnjavanja u Generalnoj skupštini bio je 142:1. SAD su ostale usamljene, među glasačima od ukupno 192 članice UN, jer se nisu slagale s finansiranjem, u iznosu od 6,7 miliona dolara "produžetka" konferencije o rasizmu i rasnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << diskriminaciji, čiji su pritup ocenili kao "antiizraelski".

Pokušaji da se pridobije saglasnost Vašingtona trajali su i u noćnim satima, do jučerašnje zore. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je žaljenje zbog izostanka tradicionalnog konsenzusa. Apelovao je da se "pokaže veći osećaj za fleksibilnost i kompromis, iznad nacionalnih interesa, a za opštu stvar multilateralizma i dobro čovečanstva".

U diplomatskim natezanjima, SAD su uspele, kako javlja AP, da smanje predloženi iznos dvogodišnjeg budžeta UN, u kome učestvuju sa 22 odsto, sa 4,4 na 4,17 milijardi dolara. Tako je novi budžet za 0,5 odsto veći od prethodnog. Finansiranje kase svetske organizacije zasnovano je na više kriterijuma među kojima je ekonomska moć njenih članica.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.