Samit o Balkanskoj ruti doneo prekretnicu?

Izvor: VOA, 05.Nov.2015, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit o "Balkanskoj ruti" doneo prekretnicu?

Čini se da nedavni samit o "Balkanskoj ruti" i daje prve konkretne rezultate - vlade država regiona sada u punoj mjeri razmjenjuju informacije i priširuju planove za privremeni smještaj izbjeglica.

Kada je riječ o reakciji EU i regiona Zapadnog Balkana na izbjegličku krizu i dogovorenoj uskoj saradnji na njenom rješavanju, u Briselu naglašavaju da je nedavni samit o "Balkanskoj ruti " donio prekretnicu - države medjusobno bolje komuniciraju i proširuju kapacitete za privremeni >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << smještaj izbjeglih.

Čini se da nedavni samit o "Balkanskoj ruti" i daje prve konkretne rezultate - danas je u Evropskoj komisiji potvrdjeno da, nakon intenzivnih kontakata i održane druge po redu video-konferencije, vlade država regiona sada u punoj mjeri razmjenjuju informacije i priširuju planove za privremeni smještaj izbjeglica.

"Nekoliko država je obećalo dodatne mjere kada je riječ o pomoći i privremenom smještaju za izbjeglice - Srbija je obećala dodatne 3 hiljade mjesta u prihvatnim centrima, uz ranije obećane tri hiljade, takodje nas je i hrvatska strana informisala da planira obezbijediti ukupno 5 hiljada mjesta u centrima za izbjeglice, Slovenija je potvrdila rješenost da ukupno osigura mjesta za 2 hiljade ljudi, dok u Autriji još traje planiranje koliko ukupno smještajnih kapaciteta mogu da obezbijede....Kada je riječ o boljoj kontroli granica, Slovenija očekuje da će 250 evropskih policajaca biti rasporedjeno uz granuicu do polovine ovog mjeseca. Zvaničnici EK će narednih sedmica posjetiti države na potezu "Balkanske rute", gdje će razgovarati o konkretim potrebama, kako bi se što brže napredovalo u dogovorenom planu...", izjavila je portparolka Evropske komisije, Mina Andrejeva.

A plan je duž "Balkanske rute” obezbijediti ukupno 50 hiljada mjesta u prihvatnim centrima, još toliko u samoj Grckoj. Danas je u Evropskoj Komisiji saopšteno da se ove godine očekuje ukupno milion izbjeglica na evropskom tlu - naredne još više, milion i po, dok bi godine iza, vjeruju evropski experti, broj ljudi koji u EU traže novi život mogao pasti na pola miliona.

Ukupno - zaključno sa 2017-om, Unija očekuje oko tri miliona izbjeglih. Za takav izazov evropske institucije i, posebno, države članice, moraju spremiti plan znatno efikasniji od aktuelnog, koji će značajnije uključiti i evropske susjede sa sjevera Afrike. Biće to i glavna tema neformalnog summita koji će se održati 10, i 11-tog novembra u glavnom gradu Malte, Valeti.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.