Samit G7 na Siciliji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2017, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit G7 na Siciliji

Na Siciliji u toku samit lidera najmoćnih zemlja sveta.

Na dvodnevnom sastanku članovi G7 pokušaće da otklone nesuglasice vezane za globalno zagrevanje i trgovinu, pre svega sa predsednikom Sjedinjenih država Donaldom Trampom kojem je Sicilija poslednja destinacija prvog putovanja u inostranstvo.

Šefovi ekonomski najmoćnijih država sveta Amerike, Nemčake, Italije, Francuske, Kanade, Japana i Velike Britanije, na Siciliju su stigli sa ciljem da nađu rešenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za neka od gorućih globalnih pitanja.

Na dnevnom redu danas su bezbednosne teme, a pre svega situacija u Siriji, Libiji, Sevrnoj Koreji, Avganistanu i Pakistanu, i borba protiv terorizma.

Već sutra, kako je najavio predstavnik Evropske unije, Donald Tusk, na radnom stolu u Taormini, pitanja oko kojih nema baš jednistvenog stava.

"Nije tajna da lideri koji se sastaju danas ponekad imaju različita polazišta na teme poput globalnog zagrevanja i trgovine", rekao je Donald Tusk, predsednik Evropske komisijie

Liderima G7 na Siciliji, priređen je i aeromiting, a održani su i brojni bilateralni susreti. Ni ovaj samit nije prošao bez protesta grupa koje se protive odlaganju primene Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, a veliki protest antiglobalista, zakazan je za sutra.

Sve protiče uz izuzetno velike mere bezbednosti, dodatno pojačane nakon terorističkog napada u Mančesteru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.