Samit G7 – koje su teme na stolu u Bijaricu

Izvor: RTS, 24.Avg.2019, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit G7 – koje su teme na stolu u Bijaricu

U francuskom gradu Bijaricu održava se samit Grupe 7 najrazvijenijih država sveta. Očekuje se da će dominirati teme globalne trgovine, iranskog nuklearnog programa i klimatskih promena, posebno zbog velikih požara u Amazoniji. Zbog američko-kineskog trgovinskog rata, pred domaćinom, predsednikom Francuske Makronom je težak zadatak - postizanje realnih rezultata na samitu.
Lideri članica Grupe 7 počeli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su da stižu u Bijaric. Među članicama te grupe postoje oštre razlike o više globalnih pitanja što preti da dovede do daljih podela.

Pozvani su i lideri država iz Azije, Afrike i Latinske Amerike da se pridruže samitu.
Takve skupove uvek prate i protesti antiglobalista. Aktivisti britanske organizacije OKSFAM su demonstrirali tražeći veću zaštitu klime, više novca za obrazovanje, pravednije poreske sisteme i veću jednakost među polovima.
Istovremeno, kontra samit se održave u dva gradića na granici Francuske i Španije. Okupio je predstavnike sindikata i levičarskih grupa, a teme su klimatske promene i aktuelno stanje kapitalizma.
Organizatori smatraju da Amerika povećava napetosti u svetu i predstavlja pretnju broj jedan.
"Mislim da je model zapadnih zemalja i Japana već prevaziđen. Želeli bismo da UN budu demokratskija platforma gde bi se okupile sve države sveta i to bi bila pozornica za raspravu o globalnim temama", kaže Kristof Agulton, organizator kontrasamita Grupi 7. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trump i Macron se sastali prije početka samita

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Avg.2019

Američki predsjednik Donald Trump je doputovao u Francusku kako bi prisustvovao samitu vodećih svjetskih ekonomija. Samit Grupe sedam u Biarritzu dolazi u vrijeme velikih briga oko usporavanja globalnog ekonomskog rasta i eskalirajućeg američkog trgovinskog rata s Kinom. Američki predsjednički...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Velike razlike u stavovima učesnika Samita G7

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2019

Među liderima zemalja-članica G7, koji su se okupili u francuskom gradu Bijaricu, dolazi do prepirki zbog velikih razlika u stavovima povodom svetskih trgovinskih tenzija, izlaska Britanije iz EU i odgovora na požare u Amazoniji, piše Rojters...Francuski predsednik Emanuel Makron, domaćin samita,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.