Šamar Putinu: Zašto se Slovačka predomislila?

Izvor: B92, 17.Jan.2024, 20:22

Šamar Putinu: Zašto se Slovačka predomislila?

Slovački parlament podržao je juče amandman koji bi ovlastio ministarstvo odbrane da odobrava izvoz oružja.

Tako bi javnim i privatnim firmama za oružje bio otvoren put da nastave da naoružavaju Ukrajinu.

Time je došlo do totalnog preokreta predizbornog obećanja premijera Roberta Fica, koji je tvrdio da više neće poslati "nijedan metak" Kijevu.

Čini se da je slovački premijer preokrenuo goruće pitanje isporuke oružja ratom razorenoj Ukrajini, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što bi moglo da predstavlja katastrofu za ruskog lidera Vladimira Putina.

Zakonodavno telo je tesnom većinom odobrilo promenu predloženog zakona. Predsednica Zuzana Čaputova prethodno je stavila veto na predlog zakona koji odobren u ubrzanom postupku malo pre Božića, obrazlažući to time da ministarstvo odbrane nije imalo stručne resurse za procenu potencijalnih rizika od prodaje oružja Ukajini po međunarodni ugled i sigurnost Slovačke.

Između ostalog, Fico je obećao svojim biračima da neće slati "nijedan metak" Ukrajini, izrazio je protivljenje ulasku Kijeva u NATO i požalio se zbog toga što je EU sankcionisala Rusiju zbog njene ilegalne invazije.

Ali kritičari očiglednog preokreta, jer je veto na izvoz oružja do sada bio u nadležnosti ministarstva spoljnih poslova i obaveštajne službe SIS, rekli su da je Ficov stav protiv oružja u Ukrajini bio usmeren na privlačenje glasova njegovoj stranci Smer na prošlogodišnjim izborima, kao i da bi dobit koja bi se ostvarila od naoružavanja Kijeva osigurala nastavak izvoza.

"Oligarsi koji stoje iza Smera iz odbrambenog sektora puno dobijaju time što mogu da prodaju svoje proizvode u Ukrajini i uvek je bilo jasno da će nastaviti sa svojim snabdevanjem," rekao je za Politiko Jaroslav Nađ, slovački ministar odbrane u prethodnoj vladi.

Ruska invazija na Ukrajinu koja je počela u februaru 2022. pokazala se vrlo profitabilnom za slovački odbrambeni sektor, a naročito za proizvođača municije ZVS Holding, zajedničke firme kćeri privatne MSM Grupe, koju je osnovao češki preduzetnik Jaroslav Strnad, i DMD Grupe u vlasništvu ministarstva odbrane pod ministrom Robertom Kalinjakom.

U prvih sedam meseci 2023. ZVS Holding zabeležio je 44 miliona evra prihoda u poređenju sa 40 miliona evra za celu 2022, "uglavnom zbog ruske agresije u Ukrajini", navodi se na sajtu DMD Grupe. Firma je predvidela prihode od 80 miliona evra tokom cele godine.

"Gotovo 100 odsto proizvodnje municije ZVS Holdinga za sledeće dve ili tri godine prodato je Ukrajini," rekao je Nađ i dodao: "Odluke o povećanju proizvodnje, o prodaji Ukrajini, o pristupanju projektima Evropske komisije o subvencionisanju oružja, sve su to političke odluke deoničara, a u slučaju ZVS Holdinga, gde je 50 odsto u vlasništvu ministarstva odbrane, odnosno Roberta Kalinjaka".

Jednako dobro prošle su i druge firme povezane sa Strnadom. Firma za proizvodnju municije VOP Novaki, gubitaš u državnom vlasništvu koju je MSM Grupa iznajmila na 20 godina pod prethodnom Smerovom vladom, gotovo je učetvorostručila svoje prihode 2022. u odnosu na prethodnu godinu na 77 miliona evra, skočivši s gubitka od 4 milona evra na dobit od gotovo 22 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.