Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Dec.2018, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salvini kritikovan u Italiji tokom posete Izraelu zbog stavova o Hezbolahu

Zamenik italijanskog premijera i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini suočio se s kritikama u Italiji jer je libanski Hezbolah označio "islamskim teroristima", kada je danas, u okviru posete Izraelu, obišao severnu granicu te zemlje s Libanom.

"Takve izjave očigledno stavljaju u vrlo tešku poziciju naše ljude koji su razmešteni na toj južnoj granici", navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Italije nakon izjave Salvinija, preneli su izraelski mediji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Italija je deo mirovnih snaga UN u Libanu-UNIFIL i trenutno ih predvodi.

U saopštenju ministarstva se dodaje da je izjava nanela "sramotu" i podrila italijansku "ulogu nepristrasnog posrednika u tom području".

Vojno krilo šiitskog proiranskog Hezbolaha EU smatra terorističkom organizacijom, ali ne i njenu političku stranku.

"Ne razumem zašto su tako iznenađeni što sam Hezbolah nazvao terorističkom organizacijom", rekao je Salvini večeras na konferenciji za novinare u Jerusalimu, dodavši: "Ne mislim da je ( Hezbolah) iskopao tunele desetinama metara pod zemljom da ide u šoping".

To je bila aluzija na tunele prokopane ispod granice s Izraelom koje izraelska vojska uništava od prošle nedelje.

UNIFIL je potvrdio postojanje tunela duž granice koju je Salvini obišao i označio ih "ozbiljnim" razvojem događaja.

Salvini je Izrael nazvao "bedemom zapadnih prava i vrednosti" i ocenio da postoji "očit rizik od agresije islamskog ekstremizma" iz Libana.

"Zahvaljujem italijanskim vojnicima na njihovom prisustvu ali u mom domu mi teroriste zovemo po imenu. Postoje presude Evropskog suda koje teroriste nazivaju teroristima", dodao je on.

Italijanski ministar je kritikovao EU za neuravnotežen stav o izraelsko-palestinskom sukobu, rekavši da taj blok zemalja "osuđuje Izrael svakih 15 minuta" i da "na nesreću deo pomoći date Palestincima ne završava tamo gde bi trebalo".

Na pitanje i incidentu u Rimu u kome su oskrnavljena obeležja žrtvama holokausta rekao je da će učiniti sve da uhvati odgovorne.

Salvini se neće sastati sa predstavnicima Palestinaca tokom ove posete, ali je najavio da će to učiniti sledeći put.

On se danas sastao s izraelskom ministrom javne bezbednosti Giladom Erdanom, a sutra će se sastati s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Salvini se smatra jednim od najkontroverznijih evropskih političara i njegova poseta je izazvala kritike ultradesne politike koju vodi i stavova protiv migranata, naveo je AP.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.