Izvor: RTS, 30.Jun.2022, 08:03

Salah Abdeslam osuđen na doživotni zatvor zbog terorističkih napada u Parizu

Glavni osumnjičeni za terorističke napade u Parizu 2015. godine, Salah Abdeslam, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.
Koordinisani teroristički napadi 13. novembra 2015. godine dogodili su se u Parizu na Stad de Fransu, tokom fudbalske utakmice Francuska-Nemačka, u dvorani "Bataklan" i u šest restorana i barova.

Abdeslam je proglašen krivim za terorizam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i višestruka ubistva i ne postoji mogućnost ranijeg puštanja na slobodu, preneo je Rojters.
Presude su izrečene i ostalim počiniocima koji su bili osumnjičeni za učešće u koordinisanim terorističkim napadima.
Abdeslam, koji je uhapšen u Belgiji četiri meseca nakon napada, tokom suđenja u februaru izjasnio se da nije kriv, tvrdeći da nikada nikoga nije ni ubio ni ranio, pa čak ni ogrebao. 
"Važno mi je to da kažem, jer od početka ovog slučaja ljudi nisu prestali da me kleveću", rekao je tada 32-godišnji Francuz marokanskog porekla.
Abdeslam je rekao da je odlučio da u poslednjem trenutku ne aktivira prsluk sa eksplozivom koji je nosio, ali istražitelji smatraju da njegov prsluk nije radio, što je zaključio i sud.
Artur Denovo, predsednik udruženja osoba koje su preživele terorističke napade, rekao je da u pitanju pravedna presuda.

"Pomoći će nam, ali neće izlečiti sve", rekao je Denovo.
Na presudu je moguće uložiti žalbu, a pojedini advokati optuženog nagovestili su da će to i učiniti. Presuda, napisana na 120 strana, biće dostupna javnosti tokom dana.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.