Izvor: B92, 20.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sakašvili položio zakletvu

Tbilisi -- Mihail Sakašvili položio je na trgu ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju zakletvu za drugi uzastopni mandat šefa gruzijske države.

Na centralnom bulevaru ispred zgrade okupilo se nekoliko desetina hiljada ljudi, preneli su ruski mediji. Među gostima na inauguraciji u delegacijama oko 20 zemalja i niza međunarodnih organizacija je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov, američki ministar trgovine Karlos Gutjeres, predsednici Poljske, Rumunije, Estonije, Litvanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Letonije, šefovi diplomatije Ssvedske, Jermenije i Irana.

Na svečanosti su i specijalni predstavnici NATO, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Miting opozicije završen bez incidenata

Bez incidenata završen je danas na hipodromu u Tbilisiju miting ujedinjene opozicije koja zahteva ponovno brojanje glasova sa predsedničkih izbora održanih 5. januara i sprovođenje drugog kruga.

Opozicija ne priznaje Mihaila Sakašvilija za legitimnog predsednika niti rezultate Centralne izborne komisije, a njen lider Levan Gačečiladze obećao je da opozicija neće dozvoliti krvoproliće i da će tražiti Sakašvilijevu ostavku miroljubivim metodama.

Pristalice opozicije nameravale su da održe protestnu akciju u centru grada, gde je Sakašvili na svečanoj inauguraciji još jednom preuzeo dužnost predsednika, ali to gradske vlasti nisu dozvolile.

Gačečiladze upozorio je vlasti da ako ne udovolje zahtevima za sprovođenjem pravednih izbora za poslanike parlamenta u maju, sa slobodnim radom medija i nezavisnim sudom, "pokret protesta prerašće u miran narodni ustanak i opštenarodno nepodčinjavanje vlastima".

"Mi nikada nećemo priznati Sakašvilija našim predsednikom i nastavićemo našu političku borbu. Ljudi koji su došli na miting, pokazali su da Sakašvili nije njihov predsednik", rekao je novinarima jedan od lidera opozicije Giorgij Cagareišvili.

Na mitingu je učestvovalo oko 10.000 ljudi, javila je ruska agencija RIA Novosti.

Lideri opozicije su saopštili da odustaju od plana organizacije protestnih šetnji po Tbilisiju, jer ne žele konfrontaciju sa gradskim vlastima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.