Sakašvili naredio svojim vojnicima da napuste Činvali

Izvor: Blic, 09.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sakašvili naredio svojim vojnicima da napuste Činvali

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili naredio je gruzijskim vojnicima da napuste glavni grad Južne Osetije Činvali kao "prvi korak traženja primirja sa ruskim snagama", saopštio je danas gruzijski zvaničnik. Sakašvili je danas ranije proglasio ratno stanje u zemlji i o tome izvestio Savet za bezbednost Gruzije. Komandant kopnene vojske Rusije Vladimir Boldirjev izjavio je ranije danas da su ruski vojnici "očistili" glavni grad Južne Osetije od jedinica gruzijskih snaga. Ruski ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Gruziji je rekao da je u Činvaliju poginulo najmanje 2.000 civila, prenosi Skaj njuz.

Sekretar gruzijskog nacionalnog saveta za bezbednost Kaha Lomaja, rekao je novinarima da ruske snage još napadaju gruzijske vojnike. Kako je prenela agencija DPA, on je izjavio da su vojnici razmešteni blizu Činvalija i da im je naređeno da ne odgovaraju na rusko granatiranje dokle god je to moguće. Lomaja je dodao da može da potvrditi da nema prekida vatre i da "nije uvek moguće ne odgovoriti", optužujući Ruse za paljbu na gruzijske vojnike. On je ponovio da je "predsednik Sakašvili jasno rekao da je Gruzija napravila prvi korak i jednostrano se povukla iz Činvalija".

Kako je preneo Rojters, gruzijski savet za nacionalnu bezbednost optužio je danas ruske vojnike da sprovode "etničko čišćenje" u otcepljenoj Južnoj Osetiji i dodao da će povlačenje gruzijskih snaga iz tog regiona dovesti do više nasilja. Na pitanje da li Gruzija zna da li su ruske snage umešane u etničko čišćenje, Lomaja je rekao da "nema sumnje u vezi toga".

"Sela su pod ruskom invazijom, ta sela su očišćena, a povlačenje naših vojnika bi samo dovelo do većeg etničkog čišćenja od strane ruskih vojnika", rekao je on.

Ranije danas, rusko ministarstvo inostranih poslova je optužilo gruzijske snage da sprovode etničko čišćenje. Obe strane su negirale te optužbe, a borbe se nastavljaju. Portparol nepriznatih južnoosetijskih vlasti Irina Gaglojeva je izjavila da Južna Osetija u potpunosti kontroliše glavni grad, ali da gruzijske snage pokušavaju da se vrate u njega.



Rukovodstvo Ministarstva odbrane Rusije je danas kategorički demantovalo informacije Gruzije da su ruski vojni avioni bombardovali gruzijska naselja. Kako je izajvio zamenik načelnika Generalštava Vojske Rusije Anatolij Nagovicin, Rusija sa "mirnim gradovima ne ratuje i sa civilnim stanovništvom ne vidi borbena dejstva ".

"Ispunjavamo samo mirovne funkcije", rekao je general, koji je, međutim, istovremeno potvrdio da su oborena dva ruska aviona tokom operacije podrške mirovnjacima i stanovništvu u Južnoj Osetiji.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je ranije danas da su ruski mirovnjaci i ruska vojska u zoni gruzijsko-južnoosetijskog konflikta počeli operaciju kako bi prinudili Tbilisi na mir. Ruski avioni gađali su vojne ciljeve u gradu Gori u centralnoj Gruziji, u blizini granice sa Južnom Osetijom. Gruzijski zvaničnici kažu da su ruski avioni nekoliko puta promašili ciljeve i da su ubiljali civile u stambenim zgradama, prenosi BBC.

Medvedev je opisao situaciju u Južnoj Osetiji kao "humanitarnu katastrofu", javile su ruske agencije.

Nijedna oblast u Gruziji sa koje se napada Osetija neće biti bezbedana - saopštilo je ministarstvo u Moskvi. Zamenik ruskog premijera Sergej Sobijanjin izjavio je tokom sastanka Medvedeva sa ruskim vojnim vrhom da je u poslednjih 36 sati više od 30.000 ljudi izbeglo u Rusiju, bežeći od ratnog poprišta u Južnoj Osetiji.

Akcijama u Južnoj Osetiji, Gruzija je izvršila zločin protiv svog naroda i nanela "smrtonosni udarac" svojoj teritorijalnoj celovitosti, izjavio je danas ruski premijer Vladimir Putin.

Putin je pozvao Gruziju da odmah prekine agresiju protiv Južne Osetije, poštuje ranije postignute sporazume i "sa uvažavanjem se odnosi prema legalnim pravima i interesima drugih naroda".

"Ako neko želi da ga drugi uvažavaju, mora i on da uvažava druge", istakao je ruski premijer.

Za ruske aktivnosti, Putin je rekao da su osnovane, neophodne i legitimne, jer su u skladu sa važećim sporazumima, uključujući sporazum iz 1999, kojim je predviđeno da Rusija obavlja aktivnosti mirovnog karaktera i da u slučaju da jedna od strana u konfliktu prekrši sporazum o prekidu vatre, uzme u zaštitu drugu.

"To smo i uradili", rekao je ruski premijer i naglasio da je Rusija vekovima igrala stabilizujuću ulogu na Kavkazu i u regionu.

"Tako je bilo u prošlosti, a tako će biti i ubuduće - neka niko ne sumnja", istakao je Putin, dodajući da Rusija ne namerava "nikome ništa da nameće".

"Mi odlično shvatamo u kakvom svetu živimo, težićemo pravednom, mirnom rešenju svih konfliktnih situacija zaostalih iz prošlosti", rekao je Putin u izjavi koju je prenosila državna televizija "Rusija".

UNHCR: Južnu Osetiju napustilo više od 7.000 izbeglica

Južnu Osetiju je poslednjih dana napustilo oko 7.400 izbeglica, saopštio je danas predstavnik Visokog komesarijata UN (UNHCR) za izbeglice Ron Redmond, prenosi Itar-Tas. Agencija prenosi da se u njegovom izveštaju navodi da je u rusku republiku Severnu Osetiju stiglo do 5.000 izbeglica, a da je iz zone konflikta u druge delove Gruzije prešlo oko 2.400 ljudi.

Redmond je izvestio da su te cifre dale Rusija i Gruzija.

Visoki komesarijat za izbeglice je izrazio zabrinutost zbog nivoa bezbednosti izbeglica i pozvao Gruziju i Rusiju da im garantuju sigurne i bezbedne puteve izlaska iz zone konflikta.

Gruzija će možda povući sportiste sa OI

Nakon što je predsednik Gruzije Mihail Sakašvili proglasio ratno stanje u zemlji, sportisti te države mogli bi biti povučeni sa Olimpijskih igara u Pekingu, saopštio je danas nacionalni olimpijski komitet Gruzije.

"U ovom trenutku razgovaramo o toj mogućnosti i još ne znam šta će biti odlučeno. Odluku o eventualnom povlačenju sportista sa Olimpijskih igara doneće predsednik Sakašvili", izjavio je predstavnik za štampu Olimpijskog komiteta Gruzije Georgi Čanišvili.

Gruzija je u Peking posla 35 sportista.

Abhazija počela vojnu operaciju

Predsednik nepriznate Abhazije Sergej Bagapš izjavio je danas da je Abhazija započela oružanu operaciju u gornjim delovima Kodorskog klanca, jedinog dela abhaske teritorije koju kontrolišu u toj otcepljenoj republici gruzijske snage.

"Naša avijacija sada sprovodi operaciju u gornjem delu Kodorskog klanca Abhazije, koju kontroliše gruzijska strana', rekao je Interfaksu Bagapš, dodajući da će operacija biti nastavljena. Agenciji Itar-Tas je ministar inostranih poslova Abhaizje Sergej Šamba izjavio u vezi sa agresijom Gruzije na Južnu Osetiju, da je 8. avgusta uveče Suhumi je doneo odluku o "otvaranju drugog fronta".

Pokrenute su abhaske snage ka granici sa Gruzijom, ali su zbog zahteva komande mirovnih snaga Zajednice Nezavisnih Država, u kojima su ruski vojnici, zaustavljene kod granice u zoni odgovornosti mirovnjaka.

"Ako Gruzija ne odustane od svojih agresivnih planova, po svemu sudeći biće otvoren drugi front", rekao je Šamba, dodajući da se "aktivnosti Gruzije drugačije osim varvarskom agresijom protiv civila ne može nazvati".

Tokom oružanog konflikta u Abhaziji, koji je završen 30. septembra 1993. godine, iz republike je izbeglo više od 200.000 ljudi, pretežno Gruzina. Pregovori o rešavanju konflikta prekinuti su u julu 2006. nakon što su gruzijske vlasti izvele policijsku operaciju u Kodorskom klancu i uvele specijalne jedinice na tu teritoriju.

SB danas nastavlja sednicu o Južnoj Osetiji

Savet bezbednosti UN nastaviće danas sednicu o situaciji u Južnoj Osetiji, pošto po drugi put u petak nije uspeo da se dogovori o zajedničkom saopštenju. Predsedavajući Saveta bezbednosti UN, belgijski ambasador Jan Grauls rekao je da će sastanak biti nastavljen u subotu. Savet bezbednosti UN se sastao u petak, po drugi put u razmaku od nekoliko sati, kako bi razmotrio situaciju u Južnoj Osetiji i pokušao da usaglasi tekst saopštenja u kome bi pozvao na prekid sukoba. Iako su uoči sastanka diplomate rekle da se nadaju da će Savet bezbednosti jednoglasno pozvati na primirje u toj gruzijskoj separatističkoj oblasti, članice Saveta nisu uspele da se dogovore o zajedničkom saopštenju. Gruzijski ambasador u UN Irakli Alasanija je optužio na sastanku Moskvu da je "počela vojnu invaziju" na Gruziju. Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je da je Tbilisi isključivo odgovoran za produbljavanje sukoba i dodao da je "napad Gruzije na Južnu Osetiju izveden u dosluhu sa nekim članicama Saveta bezbednosti UN". Francuski otpravnik poslova Žan-Pjer Lakroa pozvao je "sve strane da odmah krenu putem pregovora". "Imamo jednostavnu poruku za Osete, Gruzine i za Ruse: vojni put je bezizlazan", rekao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.