SAD: Napad preko interneta je ratni čin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2011, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Napad preko interneta je ratni čin

NJUJORK -

Američke vlasti rade na donošenju zakona koji će napade preko interneta na bezbednosne sisteme u SAD tretirati kao ratni čin, piše danas Njujork tajms (New York Times).

Kako navodi taj dnevni list, američki predsednik bi ubuduće mogao da posegne za ekonomskim sankcijama, sajber-odmazdom ili čak vojnim napadom ukoliko budu napadnuti ključni kompjuterski sistemi u SAD.

Na ubrzanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << promene sadašnje zakonske regulative uticao je nedavni napad preko interneta na sistem kompanije Lokhid Martin (Lockheed Martin), koja radi za američku vojnu industriju.

"Odgovor na sajber-kriminal ili napad na SAD ne mora nužno da bude samo preko interneta. Sve odgovarajuće opcije mogle bi biti na stolu", rekao je portparol Pentagona Dejv Lejpan (Dave Lapan).

Planovi Pentagona poklapaju se sa međunarodnom strategijom o sajber-bezbednosti, koju je Bela kuća objavila 16. maja.

U tom dokumentu se, pored ostalog, navodi da će SAD "odgovoriti na neprijateljski napad u sajber-prostoru na isti način kao i na bilo koju drugu pretnju".

"Zadržaćemo pravo sa upotrebimo sve što je neophodno - diplomatiju, informatičke, vojne i ekonomske mere - u skladu sa postojećim međunarodnim propisima, a u cilju odbrane našeg naroda, naših saveznika, partnera i interesa", navodi se u strategiji.

Prema dokumentu, veliki sajber napadi biće tretirani kao čin rata, što otvara mogućnost za upotrebu vojne sile, piše Vol strit džurnal (The Wall Street Journal) pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane.

Za sada nije jasno kako će Pentagon tretirati sajber-napade koje izvode teroristi, a koji nemaju podršku niti bilo kakve veze sa nekom državom.

Američko Ministarstvo odbrane procenjuje da je do sada više od 100 obaveštajnih mreža u svetu pokušalo da preko hakerskih upada provali u bezbednosne sisteme SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD će napad preko Interneta tretirati kao ratni čin?

Izvor: EMportal, 01.Jun.2011

Vlasti SAD rade na donošenju zakona koji će napade preko Interneta na bezbednosne sisteme u SAD tretirati kao ratni čin, piše Njujork tajms.

Nastavak na EMportal...

Hoće li SAD bombardovati Kinu zbog hackera

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Jun.2011, 08:55

WASHINGTON - Američke vlasti rade na donošenju zakona koji će napade preko interneta na bezbednosne sisteme u SAD tretirati kao ratni čin

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.