Izvor: RTS, 08.Maj.2021, 10:24

Sajber-napad na najveću kompaniju SAD za prenos naftnih derivata

Najveća američka kompanija za prenos prerađenih naftnih derivata "Kolonijal pajplajn" zatvorila je čitavu mrežu nakon sajber-napada.
"Kolonijal" je u petak saznao za napad i isključio sisteme za prenos nafte kako bi obuzdao pretnju, navodi se u saopštenju. Taj čin je privremeno zaustavio rad i uticao na neke od njenih IT sistema, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Kompanija je angažovala nezavisnu firmu za sajber-bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako bi mogla da pokrene istragu a obevestila je i nadležne državne službe i druge savezne američke agencije.
"Kolonijal pajplajn" nije naveo koliko dugo će njegovi cevovodi biti zatvoreni.
Kolonijalova mreža snabdeva gorivo iz američkih rafinerija na obali Meksičkog zaliva istočnim i južnim delovima Sjedinjenih Država.
Kompanija dnevno transportuje dva i po miliona barela benzina, dizela, kerozina i drugih prerađenih naftnih proizvoda kroz cevovode duge 8.850 kilometara.
Naglašava da je odogovorna za prenosi 45 odsto zaliha goriva sa istočne obale SAD.
"Kolonijal" je značajno smanjio prenos benzina i drugih destilata kada je uragan "Harvi" pogodio Meksički zaliv 2017. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sistemi ugašeni, isključen internet: Sajber napad na najveću američku naftnu kompaniju

Izvor: B92, 08.Maj.2021

Najveća američka kompanija za prenos prerađene nafte u SAD, Kolonijal pajplajn, obustavila je sve svoje operacije zbog hakerskog upada...To je saopšteno iz sedišta kompanije...U saopštenju se ističe da je napad otkriven krajem nedelje, da su svi sistemi ugašeni, kao i da je isključen internet...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.