Sahrana princa Filipa sledeće subote

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2021, 05:39

Sahrana princa Filipa sledeće subote

Sahrana princa Filipa održaće se sledeće subote i biće emitovana na televiziji u čast vojvodinog "ogromnog doprinosa i trajnog nasleđa“, javlja ''Skaj njuz''.

Građanima neće biti dozvoljeno da prisustvuju, jer je ceremonija smanjena zbog pandemije, ali nacionalni minut ćutanja održaće se u 15 sati pre početka sahrane u kapeli Svetog Đorđa.

Ceremonija će se odvijati u okviru zamka Vindzor, a telo vojvode od Edinburga biće prevezeno na zapadne stepenice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u ''Land Roveru'', koji je dizajnirao sam princ Filip.

"Smrt Filipa ostavila veliku prazninu u životu kraljice"

Princ Edvard je danas otkrio da je britanska kraljica Elizabeta Druga rekla da je smrt njenog supruga Filipa ostavila "veliku prazninu u njenom životu", preneo je Skaj njuz.

Odavajući poštu njegovom ocu Filipu, koji je preminuo u petak u 100. godini, princ Edvard je rekao da njegova smrt znači da je Velika Britanija "izgubila deku nacije".

Vojvoda od Jorka je ocenio da je njegov otac "oduvek mislio više o drugima nego o sebi" i brojna saučešća nazvao "fantastičnim".

Članovi kraljevske porodice su prisustvovali ceremoniji u kraljevskoj kapeli Svi sveci kraljevske lože u Vindzor parku.

"Smrt mog oca je bio veliki šok. Bez obzira na to koliko se spremate za najgore, i dalje vas pogodi strašan šok. I dalje pokušavamo da dođemo k sebi, a to je vrlo, vrlo tužno", izjavio je Edvard.

Princ Hari doputovaće na sahranu iz svog doma u SAD, dok je njegovoj trudnoj supruzi Megan savetovano da ne putuje.

Još se ne zna ostatak liste gostiju, a biće dozvoljeno prisustvo samo 30 ljudi.

Premijer Boris Džonson odobrio je preporuku za period nacionalne žalosti do sledeće subote, naveli su izvori ''Skaj njuza'' iz Bakingemske palate.

Kraljevska porodica biće u žalosti dve nedelje, do 22. aprila Princ Filip, u skladu sa njegovim željama, neće imati državnu sahranu, koja je obično rezervisana za monarhe.

Održane službe u čast preminulog princa Filipa

Širom Velike Britanije danas su organizovane službe u čast preminulog princa Filipa, a nadbiskup Kenterberija se molio za one koji osećaju da je smrt supruga britanske kraljice Elizabete Druge ostavio veoma veliku prazninu u njihovim životima.

Tokom obeležavanja trećeg od osam dana nacionalne žalosti, ljudi su se okupljali na kraljevskim mestima gde su ostavljali cveće, dok su verski i politički lideri izrazili podršku 94-godišnjoj kraljici, prenao je Rojters.

U Kenterberijskoj katedrali svirano je delo "Nimrod" Edvarda Elgara, kompozicija koja se svira na mnogim britanskim sahranama i prilikom obeležavanja Nacionalnog dana sećanja.

"Možemo da se molimo i pružimo ljubav svima koji smatraju da veliki život ostavlja veliku prazninu", poručio je kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi.

Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je u petak u zamku Vindzor u 100. godini. Bakingemska palata je saopštila juče da će sahrana biti održana u subotu, 17. aprila.

Princ će imati svečanu kraljevsku sahranu, a ne državni pogreb. Sahrana će biti održana u krugu zamka Vindzor, a prisustvovaće joj 30 ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.