Izvor: B92, 05.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saglasnost oko iranskog programa

Teheran -- Iranske vlasti saglasne su da odlože dalje aktivnosti na spornom nukleranom programu do kraja jula.

Do tog vremena bi evropski pregovarači trebalo da pripreme predlog koji bi bio prihvatljiv za Teheran, javila je državna iranska agencija IRNA. Saopštenje vlasti prvi je pokazatelj da bi Iran mogao da produži privremenu obustavu rada na programu obogaćivanja uranijuma.

Odluka je usledila nakon razgovora sa evropskim pregovaračima prošlog meseca, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se Iran saglasio da razmotri predlog EU za novu rundu pregovora, na leto ove godine.

Francuska, Britanija i Nemačka, koje za pregovore imaju mandat 25 članica EU, traže od Teherana da obustavi program obogaćivanja uranijuma u zamenu za ekonomsku i tehničku pomoć i podršku nastojanjima Irana da ulazak u članstvo Svetske trgovinske organizacije.

EU je upozorila da će u Savetu bezbednosti UN predložili uvođenje sankcija Iranu ako bude nastavio sa nuklearnim progamom. Teheran, s druge strane, ne želi da odustane od tog programa, ali je pokazao spremnost da pruži garancije da će on biti korišćen za energetske potrebe zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.