Sadamov saradnik poziva na revoluciju – VIDEO

Izvor: BKTV News, 09.Apr.2012, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sadamov saradnik poziva na revoluciju – VIDEO

Izat Ibrahim al Duri, šef Baat partije i saradnik bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina, kritikovao je aktuelnu vladu i apelovao na pripadnike ove stranke da se reorganizuju i suprotstave vlastima u Bagdadu, navodi se na video-snimku koji je objavljen na sajtu Baat partije.
'Moramo odmah da počnemo da gradimo i obnavljamo revolucionarnu Baat partiju', rekao je povodom 65 godina Baat partije Duri, koji je još na slobodi.
Duri je kritikovao aktuelnu iračku i arapske vlade koje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << su podržale vlast u Bagdadu, optuživši ih za veleizdaju i zaveru protiv iračkih gerilaca koji su se borili protiv američke vojske posle invazije. Američki zvaničnici optužili su Durija za oragnizovanje pobune.
'Devet godina prošlo je od invazije i okupacije te korumpirane izdajice okrenuli su leđa herojskom otporu Iraka', rekao je Duri.
Na snimku se vidi Duri u uniformi iz vremena Huseina ispred stare iračke zastave, okružen telohraniteljima, kao što je radio i u prošlosti.
Sadam je zbačen i kasnije pogubljen, a njegova stranka zabranjena posle invazije koju su predvodile SAD 2003. godine. Snimak nije datiran i Durijev identitet ne može se nezavisno potvrditi. Duri je prošle godine objavio snimak na kome kritikuje premijera Nurija al Malikija zbog hapšenja pripadnika Baat partije u Iraku.
Posle invazije Duri je bio šesti na američkog vojnoj listi od 55 najtraženijihIračana sa nagradom od 10 miliona dolara za njegovo hapšenje.
Duri je bio šef iračkog Saveta revolucionarne komande u vreme Sadama Huseina i preuzeo je vođstvo Baat partije posle pogubljenja Sadama 2006. On se retko mogao videti u javnosti od 2003. godine.
 
Izvor: vesti online
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.