Sačuvajmo lososa zajedno

Izvor: Vostok.rs, 22.Jul.2014, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sačuvajmo lososa zajedno

22.07.2014. -

U Rusiji je startovao projekat "Sačuvajmo lososa zajedno!" Njegov cilj je doprineti poštovanju pravila lova na losose. To će pomoći i da se on sačuva za buduće generacije, i da se ne odustane od ove ukusne ribe.

Zanimljivo je da u zaštiti lososa mogu da učestvuju svi zainteresovani. Autori projekta spremni su da obezbede učesnicima snimke iz kosmosa i detaljno da kažu kako se oni mogu iskoristiti za očuvanje populacije.

Osnovno mesto ulova >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << tihookeanskog lososa u RF je Sahalin. Ostrvo je čuveno po svojoj jedinstvenoj flori i fauni. Ovde obitava mnoštvo retkih vidova životinja. I, naravno, u obalskim vodama koncentrisane su ogromne rezerve riba iz porodice lososa. Ulov vredne industrijske ribe zahteva strogu kontrolu. Samo uz poštovanje utvrđenih pravila ulova lososa, može se osigurati stabilnost populacije, tvrdi jedna od učesnica projekta Aleksandra Loškareva.

- Na Dalekom Istoku Rusije koncentrisana je najveća u svetu populacija divljeg lososa. Sada se ona naglo smanjuje zbog krivilova, smanjenja staništa i kršenja pravila ulova koja je utvrdilo Rosribolovstvo. A mi pokušavamo da ga sačuvamo. Radi toga koristimo kosmičke snimke.

Prema rečima Aleksandre Loškareve, ovi snimci omogućavaju da se shvati da li su pravilno postavljene bočne mreže – najrasprostranjeniji način industrijskog ulova lososa. Mreža se pričvrsti za obalu jednim krajem, a drugim odlazi u more. Losos kada ide na mrešćenje ka reci, pada u ovu zamku. Ničeg kriminalnog u takvom načinu ulova nema, on je zvanično dopušten. Ali postoje određena pravila postavljanja mreža. Njih ponekad krše, kaže Loškareva, pri tome, kako je pokazao preliminarni monitoring iz kosmosa, razmere takvih prekršaja su vrlo velike, ističe stručnjak.

- Posle završetka sezone lova mi smo proverili mreže sa snimaka i videli da je skoro svaka druga bila postavljena nepravilno, tačnije 50% mreža je bilo duđe i bliže rekama za mrešćenje nego što je predviđeno. to je davalo ribnim kombinatima mnogo veći ulov nego što je predviđeno normama. Profit je veći, a losos nije mogao da se mresti i njegova populacija je smanjena.

Autori projekta računaju na preventivni efekat. Iskustvo već postoji – posle objavljivanja prvih rezultata, prekršaja je manje. Njihov broj je smanjen za 13%, a to je već ne svaka druga nepravilna mreža, već svaka peta. Autori kosmičke patrole su ubeđeni da se na najveći efekat može računati ako se uključi javnost u projekat.

- Već smo pripremili portal na kojem će se operativno objavljivati kosmički snimci, tamo će biti predstavljen priručnik kako da se koriste snimci: kako izgleda mreža, kako se proverava na poštovanje pravila. Mi nudimo svim učesnicima da nam pomognu da nađemo mreže i proverimo ih.

Autori su uvereni da projekat ima veliku budućnost. Uz pomoć kosmičkih snimaka oni nude da se prouči zagađenje reka. prati seča šuma na neutvrđenim mestima, otkriva izlivanje nafte na cevovodima, spase mladunče foke ili prebroje morževi na leglima. Upravo takve zadatke najčešće postavljaju ekolozi i obraćaju nam se sa molbama – saopštila je Aleksandara Loškareva.

Jelena Kovačić,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Igor Zarembo    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.